Om ViC
ViC profilerer, skaber overblik over og samarbejder om neurorehabilitering, så den bedst mulige viden er tilgængelig for flest muligt.
Vision
Visionen er, at ViC fungerer som et tværsektorielt bindeled og en videnstransformator, der øger ligheden og sikrer evidensbaserede neurorehabiliteringsforløb i Danmark.
For at opfylde visionen, skal ViC være omdrejningspunkt for at dele erfaringer og viden, ligesom ViC skal integrere sig med Vestdansk Center for Rygmarvsskadede (VCR) og Regionshospitalet Hammel Neurocenter (RHN) - herunder Uddannelsescentret på Hammel Neurocenter.
På sigt er hensigten et partnerskab med Videnscenter for Neurorehabilitering (VNR) i Østdanmark om ét samlet nationalt videnscenter med to leverandører.
Mission & samarbejdspartere
Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering (ViC) formidler forsknings- og erfaringsbaseret viden om neurorehabilitering, der giver patienter og pårørende et meningsfuldt hverdagsliv efter en erhvervet hjerneskade eller rygmarvsskade.
For at understøtte en praksis, der giver borgerne i Danmark bedst mulig evidensbaseret neurorehabilitering, arbejder ViC tæt sammen med Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Vestdansk Center for Rygmarvsskade, herunder deres forskningsenheder.
Samtidig er ViC leverandør af viden om neurorehabilitering i et tæt og systematiseret samarbejde med Uddannelsescentret på Hammel Neurocenter og de faglige miljøer i de vestdanske regioner og kommuner.
I samarbejdet indgår også nationale partnere som bl.a. almen praksis, patientorganisationer og andre organisationer indenfor neurorehabilitering.
Indsatsområder
- Øget tilgængelighed til specialister og specialistviden om neurorehabilitering med et forslag om, at ViC udfylder rollen som indgang og formidler af kontakt mellem videnshavere og dem, der efterspørger viden
- Øget profilering af neurorehabiliteringsområdet, herunder et særligt fokus på at øge kompetencerne i forskningskommunikation for neurorehabiliteringsforskere
- Overblik over tilbud som faglige kurser, uddannelser, udgående eller telefoniske konsulentydelser til faglig sparring
- Understøtte synergi gennem øget samarbejde mellem domænerne klinik, uddannelse og forskning
- Understøtte en øget omsætning og spredning af den tilgængelige viden om neurorehabilitering
- Minimere kompleksiteten af videnstilbud – bl.a. som en naturlig del af og i synergi med de veletablerede kraftcentre: Regionshospitalet Hammel Neurocenter, dets Uddannelsescenter og Vestdansk Center for Rygmarvsskade i vidensformidlingen.
Målsætninger
- Strategisk impact og profilering af neurorehabilitering
- Øget flow og omsætning af viden
- Synergieffekt mellem klinik, uddannelse og forskning.
Strategispor
Der er to overordnede spor til:
Konsolidering af et center for den bedst mulige viden
Med færre kanaler og større effekt for visionen. Og som samtidig matcher, underbygger og trækker på videnscenterets medarbejdere og forskerne i universitetsklinikken - med bidrag fra den neurologiske afdeling i Hospitalsenhed Midt.
Masse- og dialogbaseret kommunikation af viden om:
- evidensbaseret praksis - herunder ny og sammenfattende forskning og klinisk ekspertise
- udvikling af evidensbaserede praksis
- datadrevet praksis
- og med profilering af neurorehabilitering – bl.a. ved at underbygge kompetencerne i forskningskommunikation
- forskning og praksis på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Vestdansk Center og Rygmarvsskade - herunder workshops, seminarer, kursusaktivitet, konferencer med faglige selskaber og Videnscenter for Neurorehabilitering (VNR) i Østdanmark.
Organisering
ViC har eksisteret siden 1. maj 2020 med en videnscenterleder til at øge profileringen af, overblikket over og samarbejdet om neurorehabilitering, så den bedst mulige viden også er tilgængelig for flest muligt.
I dag har videnscenteret også tilknyttet en kommunikationsrådgiver, der sammen med kommunikationsenheden i Hospitalsenhed Midt formidler og profilerer neurorehabilitering.
Organiseringen afspejler i øvrigt samarbejdet med patientorganisationer, Region Syddanmark, Region Nordjylland, Region Hovedstaden, kommunerne og de primære partnere nedenfor.