Indhold
I samarbejde med patienter/borgere og sundhedsprofessionelle tilknyttet flere regionale og kommunale rehabiliteringsinstitutioner vil vi udvikle, afprøve og evaluere interventioner og udeaktiviteter i udemiljøer med brug af naturens varierende egen skaber og undersøge om det kan have en positiv effekt på sensomotoriske vanskeligheder, stress, emotionelle og kognitive vanskeligheder og dermed livskvalitet hos personer med erhvervet hjerneskade.
Hensigten
At udvikle, evaluere og formidle udeaktiviteter samt skabe rammer, muligheder og oplevelser, så personer med en erhvervet hjerneskade (blod prop, blødning eller anden skade på hjernen) efter afsluttet rehabilitering, skaber sig en tilværelse, hvor udelivet er en integreret del af hver dagen og de benytter naturen og de forskellige land skaber respektfuldt.
4 tilgange til mennesker og aktiviteter i naturen
1. fysisk-kropslig tilgang til naturen
2. en æstetisk-poetisk tilgang til naturen
3. en konkret videns- og forståelsesbaseret
tilgang til naturen
4. en følelsesbaseret tilgang
Forventninger
Vi forventer at kunne udvikle mange forskellige uderehabiliteringsinterventioner,
der anvender naturen og landskabet respektfuldt og som skaber glæde, øget tro på egen formåen og højere aktivitets niveau i forhold til den primære målgruppe. Vi forventer også at andre sundhedsprofessionelle, end de der har deltaget i projektet, på længere sigt vil integrere udeaktiviteter i rehabiliteringsprocessen.
Målgrupper
- Personer med erhvervet hjerneskade. De skal således være eksempeldannende for andre grupper med funktionsnedsættelser.
- Fagprofessionelle eller andre naturinteresserede, der tilrettelægger aktiviteter og uderehabilitering i naturen og landskabet.
- Aktiviteterne vil kunne anvendes af andre grupper med særlige behov.
Bag projektet
Bag projektet står Hanne Pallesen og Pernille Vibholm i front. De er begge ansat på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Hanne Pallesen er fysioterapeut, seniorforsker, ph.d. og lektor ved Aarhus Universitet.
- Kontakt Hanne her: hannpall@rm.dk
Pernille Vibholm er ergoterapeut, cand.scient.san og ph.d.-studerende.
- Kontakt Pernille her: anvibh@rm.dk
Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Styregruppen
Styregruppen består udover Hanne Pallesen og Pernille Vibholm af repræsentanter fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter, de deltagende kommuner: Skive, Randers, Aarhus og Kolding og de to brugerorganisationer: Hjerneskadeforeningen og Hjernesagen.
IDÉKATALOG
Kom godt i gang med udeaktiviteter – hele året rundt
Regionshospital Hammel Neurocenter (Hammel Matriklen) er et større rehabiliteringscenter med mange afdelinger og 10 terapeutiske haver, der ligger omkring rehabiliteringscenteret. Her har de gode pædagogiske ressourcer og kompetencer ift. rehabilitering i haverne og til at invitere den enkelte patient ud, når patienten kan klare det. De bruger haverne dagligt og afholder udedage med havearbejde, spil og lege.
Som noget nyt har de indført, at hver tirsdag formiddag er udedag. Her planlægger havegruppen (en blandet personalegruppe med repræsentanter fra forskellige afdelinger) forskellige årstidsbestemte aktiviteter. Personalet følger patienterne ned i haven og får via havegruppen støtte og vejledning til relevante aktiviteter. Forud for hver tirsdag hænges der plakater op på de afdelinger, som inviterer og faciliterer patienterne til at komme ud.
Facilitering af patienter/borgere til at komme ud
Regionshospital Hammel Neurocenter (Lemvig Matriklen) er en mindre rehabiliteringsafdeling med færre patienter og sundhedsprofessionelle. De har beskedne udearealer, men i det nærliggende miljø findes der mange gangstier. For at facilitere patienterne (og også gerne deres pårørende, når de er på besøg) til at komme ud og anvende disse gangstier har vi lavet en planche (se link nedenfor) i posterstørrelse. Den hænger på væggen foran et lavt bord med store fade, hvori man kan lægge det materiale, man har taget med hjem fra naturen (sten, skaller, kogler m.m.), og de, der har lyst, kan efterfølgende lave en kreation ud af dem.
Planchen kan anvendes af mange andre rehabiliteringsenheder, bosteder m.m.
Et gruppe-uderehabiliteringsforløb på en enkel måde
Iværksæt et forløb, der matcher rehabiliteringsstedets omgivelser og ressourcer. Nedenfor finder du støtte og idéer til hvordan.
Regionshospital Hammel Neurocenter (Skive Matriklen) og Sundhedshuset i Skive fik anlagt en ny stor park i sensommeren 2020. Den deler de med flere omliggende institutioner: Hospice Limfjorden, Psykiatrien og VUC. Hen over vinteren 2024 blev der udviklet og afprøvet et gruppetræningsforløb til Sundhedshusets borgere med følger efter en erhvervet hjerneskade.
Naturforløbet er udviklet af Anja Gottschalk Larsen og Birgitte Overgaard Madsen som en eksamensopgave på en masteruddannelse i sundhedsfremme og terapi på Københavns Universitet. Her kan du hente stor inspiration til, hvordan du får opstartet et gruppeforløb i naturen, hvilke pædagogiske overvejelser du skal afklare i forhold til valg af målgruppe, valg af udemiljøer, programplanlægning og valg af aktiviteter.
Seneste nyt
Ph.d.-forsvar for KOM UD
20-02-2025
Det er med glæde, at vi kan fortælle, at Pernille Vibholms Ph.d.-afhandling: KOM UD – Nature-based rehabilitation for adults with consequences of acquired brain injury: An intervention development and feasibility study er indstillet til Ph.d.-forsvar og bedømmelse.
Pernilles ph.d.-studie har været en central del af KOM UD-projektet og består af fire delstudier:
- Interviewundersøgelse af terapeuters erfaringer med naturbaseret rehabilitering til mennesker med erhvervet hjerneskade.
- Interviewundersøgelse af patienter med erhvervet hjerneskade.
- Udvikling af et naturbaseret kognitivt program i samarbejde med Neurocenteret i Aarhus.
- Klargøring til gennemførelse af et feasibility-studie af samme program
Bedømmelsesudvalget
- Associate professor and Vice Dean Grete Grindal Patil, Faculty of Landscape and Societ, Norwegian University of Life Sciences
- Clinical Professor Jakob Lorentzen, Department of Neuroscienc, University of Copenhagen
- OT, MSc., PhD., Professor MSO in Rehabilitation and Occupational Scienc Hanne Kaae Kristensen, Department of Clinical Researc, University of Southern Denmark (chair)
Hovedvejleder
- Assoc. Professor Jeanette Reffstrup Christensen, Department of Public
Health, University of Southern Denmark
Du har mulighed for at overvære hendes forsvar:
Dato og tid: 07-03-2025 kl. 13:00
Sted: Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Uddannelsesafdeling, mødelokale 3 (brug indgang A), Voldbyvej 15A, 8450 Hammel
Følg forsvaret her i Rooms og lav videoopkald i følgende mødelokale: meet.hammelneuro@rooms.rm.dk
Vidensdelingsseminar juni 2024: KOM UD - forskellige miljøer for udeaktiviteter og hjernetræthed
17-06-2024
Midt i juni fik vi masser af regn. Mandag 17. juni 2024 afholdt KOM UD-gruppen 3. vidensdelingsseminar, og bekymringen var stor, om vi skulle drukne i regn. Men vi havde en fin dag med en enkel byge og ved at ændre lidt i programmet, matchede bygen de udendørs aktiviteter.
Seminaret blev afholdt i Terapihaven Møllebæk i Kolding. Man må rose Kolding Kommune for at have været fremsynet og fået etableret en meget velfungerende terapihave med skov, væksthus, bede med stauder, krydderurter og grønsager, stier og vandløb (Møllebækken) samt et skovhus. Et meget kuperet og beriget miljø, men bestemt velegnet til rehabilitering og sundhedsfremme.
Dagens program var tilrettelagt af ergoterapeut Gitte Tørring og fysioterapeut Kirsten Mark, begge fra Kolding Kommune sammen med KOM UD-projektgruppen Anne Pernille Vibholm og Hanne Pallesen, begge tilknyttet Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Formiddagen bød på gruppeopgaver med fokus på, hvilke aktiviteter de forskellige ude-rum stimulerer til, og mange ideer blev udviklet. Eftermiddagen havde fokus på hjernetræthed. Der blev bl.a præsenteret erfaringer og praktiske eksempler på arbejdet med hjernetræthed i et sundhedsfremmende naturforløb for mennesker med erhvervet hjerneskade, afviklet på Sundhedscenteret i Skive. (Erfaringer de havde fået gennem en studieopgave fra masterstudiet Naturbaseret terapi og sundhedsfremme på Københavns Universitet).
Lektor, Susanne Hykkelbjerg Pedersen fra VIA University College, der deltog for første gang, siger følgende om sine oplevelser af vidensdelingsdagen:
- Jeg er glad for at have deltaget i seminaret og fået nye erfaringer samt inspiration til min undervisning. Altid dejligt at mærke den energi der er i praksis for at udvikle tilbud i naturen. Netværksmulighederne var værdifulde, og jeg ser frem til fremtidige samarbejder. Terapihaven i Kolding er imponerende. Jeg glæder mig til at besøge den igen.
Vidensdelingsseminar november 2023: KOM UD – årstider og miljøer for udeaktiviteter
08-11-2023
For anden gang mødtes en række aktører med interesse for naturbaseret rehabilitering. Denne gang blev seminaret afhold på Regionshospitalet Skive i den relativ nylig anlagte park til en inspirations- og vidensdelingsdag på tværs af sektorer, fagligheder og forskellige udemiljøer. Omkring 40 deltagere var til stede.
Ph.d., lektor i neurorehabilitering, fysioterapeut Hanne Pallesen og ph.d.-studerende, ergoterapeut Pernille Vibholm fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter stod bag arrangementet, der har afsæt i forskningsprojektet KOM UD og som bunder i studier, hvor personer med en hjerneskade udtrykker at naturen og rehabilitering udendørs styrker deres handlekompetencer, giver dem "ro i hovedet", styrker fællesskaber og inspirerer dem til at finde nye løsninger på deres nuværende problemer. Seminaret bestod af korte oplæg, afprøvninger og workshops ude i parken.
Fysioterapeuterne Mariane Jensen og Dorthe Skovhede, begge fra Randers Kommune siger følgende om deres indtryk af dagen:
”Det er et inspirerende netværk at være en del af, og seminariet har efterfølgende givet mange gode drøftelser omkring vores praksis i forhold til træning og brug af naturen. Der var på vidensdelingsdagen en god kombination af praktisk afprøvning af konkrete øvelser til naturbaseret rehabilitering og spændende teoretisk oplæg blandt andet om brug af udemiljøer og hvordan naturen kan bruges som restorativt miljø.”
Vidensdelingsseminar maj 2023: Naturen kan bruges som en aktiv og kreativ ressource i rehabilitering
07-10-2023
Det mener en række aktører med interesse for uderehabilitering, der tilbage i maj var samlet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og i centerets fine haver til en hel dags inspirations- og vidensdeling på tværs af sektorer, fagligheder og forskellige udemiljøer.
Ph.d., lektor i neurorehabilitering, fysioterapeut Hanne Pallesen og ph.d.-studerende, ergoterapeut Pernille Vibholm fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter stod bag arrangementet, som bunder i et fokus på, at naturen kan bruges nemt og fornuftigt i rehabilitering af personer med en hjerneskade. Den filosofi kunne dagens deltagere stemme ind i med inspirerende og positive fortællinger om, hvordan de bruger naturen i deres arbejde med rehabilitering af personer med en hjerneskade.