Baggrund og formål med projektet

Dysfagi er ofte et usynligt problem, hvor patienterne lider i stilhed uden at få den støtte og vejledning, som de har brug for. Patienterne har vanskeligt ved at indtage føde og væske, hvilket kan medføre utilsigtet vægttab og dehydrering.

Dysfagi kan også resultere i fejlsynkning, så føde og væske fejlagtigt føres ned i lungerne med risiko for at forårsage lungebetændelse.

Følgevirkningerne er altså alvorlige og kan få konsekvenser som nedsat livskvalitet og funktionsevne, længere indlæggelses- og genoptræningsforløb, genindlæggelser, øgede sundhedsøkonomiske udgifter – og i værste fald død.

Dysfagi skyldes aldersbetingede, strukturelle forandringer i mund og svælg eller sygdomme i nervesystemet. Tilstanden kan være midlertidig eller permanent, og den kan forværres over tid, afhængigt af årsagen. 

Hvert år er der 187.000 indlæggelser af ældre patienter på medicinske afdelinger, og halvdelen af de indlagte ældre patienter har dysfagi. Antallet af ældre medicinske patienter stiger. De er ofte multisyge med polyfarmaci og oplever fysiske, psykiske og kognitive udfordringer, som gør det svært at redegøre for egen situation.

Forekomsten er ligeledes høj (55-77%) hos patienter indlagt med hoftenær fraktur. Patienterne karakteriseres ved høj alder og høj co-morbiditet.

Både nationalt og internationalt anbefales systematisk screening for dysfagi hos patienter i særlig risiko. Trods det, så er der på nuværende tidspunkt ikke enighed om et egnet screeningsredskab eller en egnet screeningsprocedure.

En fælles screeningsprocedure efterspørges blandt andet også fordi dysfagi skal indrapporteres til RKKP på patienter med hoftenær fraktur, og fremover også på den skrøbelige ældre patient.

Formålet er derfor at optimere patientforløbene hos ældre (≥65 år) patienter, der er indlagt, ved at indføre en tværfaglig screeningsprocedure for spise-, drikke- og synkeproblemer (dysfagi).

Metoder, tiltag og intervention

Vi har afdækket nuværende praksis ved at kontakte samtlige medicinske afdelinger i landet. Vi fandt, at der på nuværende tidspunkt ikke er indført systematisk screening hos ældre medicinske patienter i nogle af de danske regioner.

I samarbejde med en specialist i dysfagi og projektgruppe fra Region Sjælland har vi beskrevet en screeningsprocedure, som afprøves i foråret 2024 på patienter indlagt med hoftenær fraktur på ortopædkirurgisk afsnit, RHV.

Der er udarbejdet en strategi for implementering og i samarbejde med ekstern underviser fra Ergoterapeutuddannelsen VIA, UC, Aarhus er der udviklet diverse undervisningsmateriale. Vi har fået midler fra uddannelsespuljen i HEM til at planlægge og gennemføre undervisning af plejepersonalet.

I sommer 2024 forventes gennemførelse af en procesevaluering, hvor der blandt andet gennemføres interviews af patienter, klinikerne og ledelsen i forhold til, hvordan de oplever det at være en del screeningsproceduren.

Resultater og implikationer for praksis

Hvis der indføres systematisk screening for dysfagi hos alle ældre patienter, som indlægges kan de rette ergoterapeutiske indsatser iværksættes rettidigt. Dermed forebygges underernæring og lungebetændelse uanset patientens diagnose og øvrige tilstand. Hermed bedres livskvaliteten og den generelle sundhedstilstand for patienterne, og samfundet får færre udgifter til indlæggelser og genoptræning.

Projektgruppe

  • Lene Mark, Egoterapeut
  • Anne Mette Schmidt, Udviklings- og forskningsmedarbejder

Kontakt

Helene Nørgaard Kristensen

Udviklingsergoterapeut

Tlf. 78 41 70 00 

Skriv til Helene