Baggrund og formål med projektet

På verdensplan er der de senere år kommet øget fokus på forebyggelse af komplekse og kroniske postoperative smerter.

På Toronto General Hospital har man siden 2014 haft det såkaldte "Transitional Pain Service", der håndterer patienter, der opfylder risikofaktorerne for komplekse og kroniske postoperative smerter. Det gøres med en multidisciplinær tilgang, hvor både fysioterapi samt psykoterapi og patientuddannelse supplerer den farmakologiske behandling.

Hos Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg findes Pain Care-enheden, der har til formål at identificere patienter med risiko for komplekse postoperative smerter og lave en skræddersyet plan herfor. Kombinationen af disse to set-ups danner basis for en nytænkning af Regionshospitalet Viborgs håndtering af patientgruppen i forhold til kirurgiske interventioner.

Formålet er at opspore og håndtere patienter i risiko for udvikling af komplekse og kroniske postoperative smerter, der skal gennemgå en operation.

Metoder, tiltag og intervention

Der inkluderes en patientgruppe af gangen. Første gruppe er patienter indstillet til fedmekirurgi, herefter patienter indstillet til galdeblærefjernelse.

Der måles på patienttilfredshed, postoperative smerter, liggetid i opvågningen og samlet indlæggelsestid.

Patienterne screenes i det kirurgiske ambulatorium for veldefinerede risikofaktorer for komplekse og kroniske postoperative smerter. Opfylder patienterne én af disse, bliver de booket til en præoperativ opringning fra en læge eller sygeplejerske i Smerteenheden ved Operation og Intensiv.

Samtalen har til formål dels at afdække patientens situation og faktorer, der kan komplicere et forestående operationsforløb, og dels at afstemme forventninger til forløbet.

Resultater og implikationer for praksis

Med baggrund i telefonsamtalen tager personalet i Smerteenheden stilling til den perioperative indsats og laver plan for optimeret medicinsk behandling.

Projektet giver mulighed for et styrket samarbejde mellem Center for Planlagt Kirurgi og Operation og Intensiv.

De primære outcomes forventes først og fremmest at vise et markant løft i håndteringen af patienter i risiko for komplekse postoperative smerter samt forebyggelse af kroniske postoperative smerter på Regionshospitalet Viborg.

De direkte økonomiske gevinster forventes med erfaringer fra Regionshospitalet Silkeborg at afspejle sig i de sekundære outcomes med kortere indlæggelse på både opvågningsafsnit og sengeafdeling. I tillæg til det vil der kunne etableres validerede værktøjer til evaluering af Pain Cares indsats på Regionshospitalet Silkeborg.

Som resultat af indeværende projekt har Operation og Intensiv nu en smertesygeplejerske hver onsdag.

Ann Kirstine Vickmann Byriel

Smertesygeplejerske

Operation og Intensiv

Skriv til Ann Kirstine