Undervisningsforløb hjælper børn og unge med erhvervet hjerneskade med at forstå deres situation
Sengeafsnit 6 for børn og unge på Hammel Neurocenter har tilrettelagt et undervisningsforløb, som går i øjenhøjde med patienterne.
Med blomster og snacks på bordet, tv på væggen og et blødt sofaarrangement slutter rummet trygt og hjemligt omkring dem, der træder ind. På skænken står en lysebrun bamse med plaster i panden. Det er Albert, og han hjælper ergoterapeuterne på Sengeafsnit 6 for børn og unge på Regionshospitalet Hammel Neurocenter med at undervise patienterne i deres hjerneskade.
Mette Stenholt Poulsen og Julie Schjødt Laursen har i samarbejde med andre ergoterapeuter på sengeafsnittet udviklet et undervisningsforløb særligt til afsnittets børn og unge.
Undervisningsforløbet tager udgangspunkt i Hjerneskadeforeningens bog ’Alt om min hjerne’ til børn med erhvervet hjerneskade. Bogen kan hentes gratis hos Hjerneskadeforeningen, og på Sengeafsnit 6 har ergoterapeuterne fået den trykt som en pjece - eller en stor pixibog, som patienterne kan læse sammen med deres forældre og søskende.
Med udgangspunkt i bogen har ergoterapeuterne lavet undervisningsmateriale med genkendelige elementer fra bogen. Blandt andet bamsen Albert, som de var heldige at finde i en blød, lysbrun og plysset udgave.
Medskabende i egen behandling
Formålet med forløbet er at tilbyde psykoedukation, så de unge får indsigt i deres hjerneskade og opnår redskaber til at mestre deres situation.
Undervisningen kommer omkring hjernens anatomi, dens funktioner og betydningen af skadens placering. Den dykker ned i kognitive og motoriske udfald, hjernetræthed og energiforvaltning, og den hjælper deltagerne til at tænke i mestringsstrategier.
- Med undervisningen vil vi gerne vise patienterne, at vi tror på deres vilje og evne til at være medskabende i deres eget behandlingsforløb. Det skal give dem viden om den skade, de har fået på deres hjerne. Det skal gøre dem klogere på spørgsmål som; Hvad betyder skaden for mig? Hvilke mestringsstrategier kan jeg bruge? Og hvordan kan jeg få et meningsfuldt liv?, fortæller Mette Stenholt Poulsen og Julie Schødt Laursen.
Forløbet giver deltagerne mulighed for at afprøve og integrere forskellige strategier til håndtering af deres udfordringer, mens de er indlagt. Målet er at styrke deres evne til at skabe et meningsfuldt liv trods de forandringer, de står over for.
Kan skræddersys til gruppen
Sengeafsnittets patienter spænder i alder fra 0-23 år, og derfor er materialet tænkt dynamisk, så det kan tilpasses.
- Senest har vi haft en gruppe med 16-17-årige, og det er klart, at det kræver noget andet, hvis deltagerne er 4-5 år, fortæller Mette Stenholt Poulsen.
Patienterne tilbydes forløbet i mindre hold af to-tre unge, afhængigt af patientsammensætningen på det givne tidspunkt. Personalet vurderer dog altid, om det er mest hensigtsmæssigt for patienten at deltage alene eller med andre.
Gruppeformatet giver deltagerne mulighed for at mødes med andre i en situation, der ligner deres egen. Det fremmer muligheden for at spejle sig, udveksle erfaring og opleve en følelse af fællesskab.
- Hvis de får øjnene op for hinanden, kan det også være, at de gerne vil have en køkkentræning sammen, eller spille et spil. Så aftaler vi det. Når vi mødes første gang, lægger vi det op til dem, om de har lyst til at mødes igen, fortæller Julie Schødt Laursen.
I evalueringen af de første erfaringer med undervisningsforløbet har deltagerne blandt andet svaret, at de ’var glade for det’, og at det var ’hyggeligt’.
Fakta - 'Alt om min hjerne'
’Alt om min hjerne’ er en bog til børn med erhvervet hjerneskade.
Bogen er udviklet af the Child Brain Injury Trust, som er en børnehjerneskadefond i Storbritannien.
Bogen er oversat til dansk og udgivet af Hjerneskadeforeningen.
Formålet med bogen er at hjælpe børn med at forstå, hvordan og hvorfor deres hjerneskade påvirker dem, og at give ideer til at hjælpe med at håndtere nogle af de almindelige vanskeligheder efter en erhvervet hjerneskade.