Lisbeth Frølund og Sille Nielsen
Lisbeth Frølund og Sille Nielsen, begge audiologopæd og ph.d.-studerende.

Når en familie rammes af afasi, er der behov for, at alle familiens medlemmer kontinuerligt bliver tilbudt psykologhjælp og træning i samtalestøtte. Det viser forskningsprojektet ‘Familier med afasi på vej’, som blev afsluttet i foråret 2024 med udgivelsen af et idékatalog.

Konklusionerne har dannet grundlag for to nye ph.d.-projekter, hvor Sille Nielsen og Lisbeth Frølund, begge audiologopæder, forsker i at afdække, udvikle og afprøve tilbud til familier med afasi med fokus på at imødekomme familiernes behov for psykologisk støtte og kommunikationstræning og -støtte.  

Mentalt helbred

Ph.d.-studerende Sille Nielsen står bag det ene projekt, som fokuserer på det mentale helbred hos familier med afasi. Familier med afasi har blandt andet behov for at modtage individuelle og familiebaserede samtaler med en psykolog med viden om afasi, så hele familien har bedre mulighed for at tage vare på deres mentale helbred.

Forskning har vist, at familier med afasi typisk rammes hårdere på deres mentale helbred end familier med stroke uden afasi, men at der ikke tilbydes tilstrækkelig støtte til at lindre eller forebygge for eksempel angst eller depression. Ph.d.-projektet vil have fokus på at udvikle tilbud, der kan imødekomme familiernes behov for psykologisk støtte.   

Kommunikationstræning og -støtte

Det andet projekt fokuserer på kommunikationen i familier med afasi og varetages af ph.d.-studerende Lisbeth Frølund. Familier med afasi har behov for viden om og træning i at støtte kommunikationen, så hele familien får bedre muligheder for at indgå i fælles samtaler og aktiviteter.

Forskningsstudier peger på mange negative konsekvenser af at leve med afasi i familien. Det kan blandt andet være social isolation, tab af venskab og ændrede roller i familien. Disse konsekvenser rammer såvel personer med afasi som pårørende.

Projektet vil have fokus på at udvikle tilbud i forhold til informationsmaterialer og træning i kommunikation, der kan støtte familierne gennem livet med afasi. 

Personer med erfaring og viden om afasi inddrages

Personer med afasi, pårørende samt fagpersoner bliver inddraget i projekterne undervejs, så de bliver så relevante og anvendelige for praksis som muligt. Der vil blandt andet blive arrangeret workshops i forbindelse med udvikling af tilbud, og senere i forløbet skal tilbuddene afprøves i praksis. Har du lyst til at deltage med dit perspektiv, kan du kontakte Sille (sillniel@sdu.dk) eller Lisbeth (liskr@sdu.dk). 

De to nye ph.d.-projekter er finansieret af Novo Nordisk Fonden. Projekterne er forankrede på Syddansk Universitet og har samarbejdspartnere på City, University of London, Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Vejlefjord Rehabilitering. 

Fakta

Idékataloget 'Familier med afasi på vej'

‘Familier med afasi på vej’ blev finansieret af en bevilling fra Novo Nordisk Fonden, og var forankret på Syddansk Universitet (SDU).  

Projektet blev gennemført af audiologopæder Dorthe Hansen, Jytte Isaksen, Sille Nielsen og Lisbeth Frølund i et samarbejde med forskere fra SDU og Regionshospitalet Hammel Neurocenter.  

Arbejdet i projektet resulterede i et idékatalog, som indeholder en række beskrivelser af behovene hos familier med afasi, herunder hvornår behovene opstår i livet med afasi, samt idéer til, hvordan vi i Danmark i højere grad kan imødekomme familiernes behov både under indlæggelse, efter hjemkomst og på lang sigt.  

Behov og idéer til indsatser er inddelt i fem temaer; opsøgende støtte, psykologisk støtte, støtte til fællesskaber, kommunikationstræning- og støtte og støtte til nye opgaver og roller.  

Idékataloget henvender sig til offentlige institutioner, civilsamfundet og private aktører og er sendt til alle kommuner.

Formålet med idékataloget er at inspirere aktører inden for neurorehabilitering.

Idékataloget kan downloades gratis på Syddansk Universitets hjemmeside.