12-09-2023

Arbejdet med indsigt hos personer, der får en hjerneskade, starter allerede ved indlæggelsen i den akutte fase. I de neurologiske afdelinger bliver arbejdet med indsigt en del af den daglige træning hos patienterne. Niveauet af indsigt er nemlig afgørende for patientens videre forløb.

Personalet i de neurologiske afdelinger møder patienter i akutte forløb, som kan være blevet ramt af en hjerneskade, der påvirker deres selvindsigt i egen formåen og erkendelse af konsekvenserne af deres sygdom. Skader, som er placeret parietalt, temporalt og frontalt i hjernen vil ofte medføre ændret indsigt og erkendelse. Derudover kan chok og psykiske reaktioner være årsag til, at patienten bliver ramt på sin erkendelse.

Indsigten bliver en del af den daglige træning

At arbejde med patienternes indsigt indgår i den daglige rehabilitering af patienterne under deres indlæggelsesforløb i en neurologisk afdeling. Under indlæggelsen vil patienten ofte være i en proces angående sin indsigt og erkendelse og vil nogle gange opleve ikke længere at kunne det samme.

- En vigtig del af undersøgelsen og vurderingen af en patient i den akutte fase er at afdække patientens grad af indsigt i egen skade, da det er vigtigt for deres videre plan, siger specialeansvarlig fysioterapeut i Neurologisk Afsnit på Regionshospitalet Viborg Laila Elgaard Høgh.

Jo større indsigt - jo bedre hjælp

Hvis en patient er realistisk omkring sin situation eller opnår en god indsigt og erkendelse, giver det personalet bedre forudsætninger for at lave en god og realistisk plan for patientens videre forløb i samråd med patienten og de pårørende. Personalet møder dog også patienter, der har mistet modet. I den forbindelse afprøver personalet aktiviteter, der kan hjælpe patienterne med at indse, at de stadig kan bruge deres krop, selvom de har følger efter en hjerneskade.

- Det kan have en positiv effekt af afprøve ting i praksis og på den måde hjælpe patienten til at erkende, at det kan være en god idé med pauser, hjælpemidler eller hjemmehjælp. Jo større indsigt, jo lettere er det at hjælpe patienten videre, fortæller specialeansvarlig ergoterapeut i Neurologi på Regionshospitalet Viborg Birgitte Elise Løvschal.

Sådan arbejder de med indsigt på Regionshospitalet Viborg
Neurologisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg vurderer først og fremmest, om patienten er i akut krise, eller om der er tale om nedsat indsigt og erkendelse som følge af hjerneskaden. I det enkelte tilfælde vurderer de, om patienten er klar til at blive konfronteret med konsekvenserne af sine udfald og i hvilket tempo.

- Det er vigtigt ikke at tage håbet fra patienten, siger Laila Elgaard Høgh.

Da forløbene som regel er korte i den akutte fase, er det svært at lave en langsigtet strategi for patienten. Personalet kan alligevel hjælpe patienten med at italesætte skadens omfang og på den måde arbejde med erkendelse via samtale og mental bearbejdning.

- Det er i mødet med den enkelte patient, vi vurderer, hvordan vi bedst hjælper patienten med nedsat indsigt og erkendelse, fortæller Birgitte Elise Løvschal.

Sådan arbejder de med indsigt på Regionshospitalet Gødstrup
Neurologisk Afsnit på Regionshospitalet Gødstrup anvender "trial and error"-tilgangen, hvor patienterne får lov til selv at prøve kroppen af. Det giver patienten mulighed for at reflektere over egen krop og aktivitetsniveau i en konkret aktivitet eller intervention. Derudover giver det personalet mulighed for at berette om observationer fra vurderingen af patienten under aktiviteten.

- Tilgangen kan bidrage til større afkast af aktiviteten. Derudover er den med til at skabe dialog omkring patientens oplevelse og terapeutens observation af patienten i aktivitet. Hvis der er en uoverensstemmelse kan det være udtryk for nedsat erkendelse hos patienten, siger ergoterapeut på Neurologisk Afsnit på Regionshospitalet Gødstrup Mark Lehmann Sørensen.

Sådan arbejder de med indsigt på Aarhus Universitetshospital
Neurologisk Rehabiliteringsafsnit på Aarhus Universitetshospital arbejder med indsigt gennem aktiviteter i patientens pleje og træning, hvor personalet guider patienterne til sikker færden og indtagelse af kost. Derudover laver personalet målsætning i samarbejde med patient og pårørende med patientens tidligere funktionsevne og kognitive status in mente.

Aktiviteterne bliver tilrettelagt efter patientens behov for hvile og pauser, så der er overskud til at forholde sig til den nye situation. Derudover opfordrer personalet de pårørende til at lade patienterne selv foretage deres egen pleje.

- Vi har mange forskellige tiltag i vores arbejde med patienternes indsigt. Eksempelvis sætter vi et billede af en rose på døren, når patientens indsigt er nedsat, og der er behov for ro på stuen, fortæller udviklingsansvarlig sygeplejerske i Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Ida Westh.

Individuel tilgang til den enkelte patient

Birgitte Elise Løvschal og Laila Elgaard Høgh fortæller, at det er vigtigt, at personalet samarbejder med patienten og lytter til, hvor vedkommende er i sin proces. I den akutte fase når patienterne sjældent til fuld indsigt og erkendelse af deres nye livssituation. Derfor er det også svært for en patient at italesætte specifikke mål for sig selv under indlæggelsen.

Ofte inddrager personalet også de pårørende i arbejdet med indsigt, især hos patienter, der er svært ramt. Det kan også hjælpe patienterne på vej i deres indsigt, at deres pårørende giver udtryk for deres bekymring.

- Vi samler systematisk information fra pårørende om patienternes tidligere kognitive funktionsevne. Den viden støtter os i at sætte meningsfulde mål i det tværfaglige team sammen med patienten, siger Ida Westh.

Vurdering af indsigt er vigtig for videre forløb

Efter indlæggelsen i den akutte fase bliver processen med indsigt og erkendelse en del af patientens videre rehabiliteringsforløb. Det kan være i kommunerne eller på eksempelvis Regionshospitalet Hammel Neurocenter, hvor den regionale/højtspecialiserede rehabilitering foregår. Her følger personalet op på, hvordan patienten kan begå sig i sin nye livssituation for at få hverdagen til at fungere. Målet er, at patienten kan acceptere sin nye livssituation og have en god hverdag på trods af en hjerneskade.

Ved udskrivelse har personalet en vigtig opgave i at videreformidle relevant viden om blandt andet patientens indsigt via plejeforløbsplaner, genoptræningsplaner og udskrivningsstatus, da nedsat indsigt i egen situation kan påvirke genoptræningsforløbet.

På den måde sikrer de sammenhæng i patientens forløb i sektorovergange til kommunerne/hjerneskadekoordinatorer og andre rehabiliteringssteder.

Forslag til litteratur:

Personalet på de neurologiske afdelinger arbejder blandt andet ud fra Kit Malias niveauer af indsigt.