Foto af MDME-redskabet (Min Dag | Min Energi) af Agata Lenczewska-Madsen

13-3-2023

Ergoterapeuter konstaterer, at der mangler viden og oplysning om vigtigheden af energiforvaltning hos personer med hjernetræthed som følge af en neurologisk sygdom eller skade. Det er vigtigt at sætte fokus på energiforvaltning som grundsten for anden træning i rehabiliteringen, da hjernetræthed har stor indvirkning på aktivitet og deltagelse i hverdagslivet.

Der mangler oplysning og undervisning

Ergoterapeuterne Berit Therkelsen og Sanne Skjellerup Meng påpeger, at viden om hjernetræthed og dens påvirkning på hverdagslivet har været begrænset hos både patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle. Det har gjort, at hverdagslivet har spillet en mindre rolle i rehabiliteringen frem for fysisk behandling og træning. Selv mange praktiserende læger er ikke bekendte med de tilbud, der findes.

Dog har der gennem de seneste år været stigende opmærksomhed på hjernetræthed og energiforvaltning som en vigtig del af behandlingen af de udfordringer, borgere oplever på aktivitetsniveau. Ifølge ergoterapeuterne skal det bredes endnu mere til alle diagnosegrupper, som har hjernetræthed som en senfølge. Det fremmer et større tværfagligt samarbejde i neurorehabilitering.

For at kunne hjælpe borgere bedst i deres rehabilitering er det vigtigt at få udbredt viden om, hvorfor hjernen udtrættes så hurtigt og dermed bliver overstimuleret. Det indebærer uddannelse af borgere om forståelsen af symptomer til at kunne nå at reagere i tide, inden de oplever hjernetræthed.
Ifølge Berit Therkelsen og Sanne Skjellerup Meng er energiforvaltning første step.

- Man bør først begynde på træning af andre funktioner som fx kognition og fysik, når der er blevet etableret en god energiforvaltning. Ellers risikerer borgeren at træne en allerede presset og overstimuleret hjerne og opnår dermed ikke succes med træningen, siger Berit Therkelsen.

Hvad er hjernetræthed?

Hjernetræthed påvirker kognitive funktioner som bl.a. problemer med hukommelse og overblik og følger ofte med en sygdom eller skade i hjernen. Jo længere tid en person går rundt med hjernetræthed, uden at der bliver taget hånd om det ved fx energiforvaltning, jo værre bliver det. Det går ud over den enkeltes hverdag, og hvordan får man så den til at fungere, hvis man lider af hjernetræthed?

Hjernetræthed har indvirkning på hele hverdagslivet. At få hverdagen til at hænge sammen kræver opmærksomhed og mange ændringer i vaner og rutiner.

 

 

Energiforvaltning skal være personcentreret

For at sørge for, at borgeren kommer i gang med hverdagen på en god måde efter en skade eller sygdom med påvirkning på hjernen er det ideelt at fokusere på noget, der har stor betydning i den enkelte borgers liv. Ergoterapeuterne anbefaler at fokusere på én eller få aktiviteter til en start, da det er uoverskueligt at skulle ændre på meget på én gang. Valget af aktivitet kræver en snak om, hvilke aktiviteter, der er meningsfulde og vigtige for borgeren at få genoptaget. Hermed er struktur, pauser og graduering af aktiviteter, der er individuelt tilpasset, væsentligt.

- Det er vigtigt at få skabt nogle succesoplevelser for borgeren. Det kræver, at vi terapeuter sætter os godt ind i, hvilke aktiviteter, der tager og giver mental energi. Og så er det en god idé at arbejde inden for borgerens nærmeste udviklingszone, siger Sanne Skjellerup Meng.

"Min Dag | Min Energi"

Berit Therkelsen har udviklet et redskab, der kan hjælpe neurologiske patienter og andre diagnosegrupper, der lider af hjernetræthed, med selv at registrere deres hverdag og forvalte deres ressourcer.

- MDME-redskabet (Min Dag | Min Energi) skal hjælpe borgeren med at opnå en erkendelse af sin hjernetræthed og dermed sikre egen mestring af energiforvaltning, siger Berit Therkelsen.

Læs mere om Berit Therkelsens redskab her.

Berit Therkelsen er ergoterapeut og arbejder selvstændigt med neurorehabilitering og andre diagnosegrupper med vejledning om hjernetræthed og hensigtsmæssig energiforvaltning. Berit er tilknyttet VISO (Videns- og Specialrådgivnings Organisation under Sundhedsstyrelsen) som ekstern konsulent, hvor hun rådgiver andre sundhedsprofessionelle. Berit afholder kurser i brugen af redskabet Min Dag | Min Energi for andre behandlere.

Sanne Skjellerup Meng er ergoterapeut og arbejder med neurologiske borgere og borgere med senfølger efter Covid-19 på Neurocenteret i Aarhus Kommune. Hun har erfaring med neurorehabilitering fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter og har bred viden om hjernetræthed og energiforvaltning.