GAIN (Get going After concussIoN/på dansk: Godt i gang efter hjernerystelse) er et 8-ugers helhedsorienteret genoptrænings- og vejledningsforløb for personer, der fortsat oplever væsentlige symptomer 2-4 måneder efter en hjernerystelse.

GAIN er udviklet i et samarbejde mellem forskere på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital. I et tidligere projekt, GAIN 1.0, blev GAIN-interventionen testet på yngre personer (15-30 år) med gode resultater.

Aktuelt bliver effekten af GAIN-interventionen testet til en bredere aldersgruppe (18-60 år) i et ny projekt, GAIN 2.0, der udgår fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter i samarbejde med almen praktiserende læger og kommunerne i Region Midtjylland.

En større gruppe (ca. 15-35 %) af de 35.000 danskere, der får hjernerystelse hvert år, oplever vedvarende symptomer som fx hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær efter hjernerystelsen og er i risiko for at udvikle et langvarigt eller permanent nedsat dagligt funktionsniveau med en forringet livskvalitet og manglende tilknytning til arbejdsmarkedet til følge.

Derfor har vi startet GAIN 2.0 – et tilbud, der skal hjælpe personer med langvarige symptomer efter en hjernerystelse med at forstå symptomerne, håndtere dem i hverdagen og øge deres funktionsniveau. GAIN 2.0 skal hjælpe personerne med vedvarende symptomer efter en hjernerystelse med at komme bedst muligt tilbage til et meningsfuldt hverdagsliv.

GAIN 2.0 udgår fra Hjernerystelsesambulatoriet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, hvor der har været en stor efterspørgsel på et specialiseret behandlingstilbud. Efterspørgslen kommer fra både de berørte personer med senfølger efter hjernerystelse, men også fra praktiserende læger, der har haft behov for specialisthjælp til bedre håndtering af patientgruppen.

Vores forhåbning er at kunne fortsætte driften af et hjernerystelsesambulatorie efter afslutning af GAIN 2.0 for at imødekomme efterspørgslen fra både praktiserende læger og berørte patienter med senfølger efter hjernerystelse.

GAIN 2.0 og Hjernerystelsesambulatoriet har affødt flere sideprojekter med fokus på enkeltsymptomer som hovedpine, synsforstyrrelser og svimmelhed, hvor formålet er at beskrive undersøge og beskrive symptomerne og deres relation til hjernerystelse.

Baggrund

Hjernerystelse er blandt de mest almindelige neurologiske lidelser. Ca. 35.000 danskere får en hjernerystelse hvert år. De fleste kommer sig inden for nogle få dage eller uger, men en større gruppe (ca. 15-35 %) oplever fortsat symptomer efter 2-3 måneder. Det kan være både fysiske symptomer, følelsesmæssige symptomer, forstyrrelser af tænkningen og søvnproblemer. Personer, der er ramt af en hjernerystelse, er i risiko for at udvikle et langvarigt eller permanent nedsat dagligt funktionsniveau med forringet livskvalitet og manglende tilknytning til arbejdsmarkedet. Årsagerne til, at nogle udvikler langvarige symptomer, skyldes flere faktorer. Det er stadig en udfordring at finde frem til en effektiv behandling.

GAIN 2.0 er en efterfølger til GAIN 1.0, der undersøgte behandlingen på en yngre målgruppe. GAIN-interventionen er udviklet i samarbejde mellem forskere på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og afdelingen for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital, og interventionen er testet i et tidligere studie på unge mennesker med gode resultater.

GAIN 2.0 er et lodtrækningsstudie (RCT-studie), hvor vi tester et 8-ugers helhedsorienteret behandlingsforløb, der bygger på principper fra gradueret genoptræning og kognitiv adfærdsterapi. Vi har udvidet aldersgruppen i GAIN 2.0 og tilbyder interventionen til personer i den erhvervsaktive alder (18-60 år).

I GAIN 2.0 samarbejder vi med kommunerne i Region Midtjylland, hvor vi har uddannet kommunale terapeuter i at arbejde på en standardiseret måde med personer med senfølger efter hjernerystelse. Vores neuropsykologer yder løbende supervision af terapeuterne i de enkelte kommuner. På den måde kan vi tilbyde behandling tæt på, hvor personerne med hjernerystelse bor. Når interventionen er afsluttet, og igen efter 3 måneder, tester vi, om den samlede symptombyrde er faldet.

Rekrutteringen til GAIN 2.0 startede i maj 2021 og løb frem til november 2022. I den periode har vi inkluderet 310 personer med symptomer efter en hjernerystelse i studiet.

Vi begynder at analysere data, når GAIN-interventionen er afsluttet i april 2023.

Formål med GAIN 2.0

Formålet med interventionen er at tilbyde personer med symptomer efter en hjernerystelse:

  1. hjælp til at forstå symptomerne, og hvordan de kan udvikle sig til langvarige symptomer
  2. råd til at håndtere symptomer i hverdagen
  3. støtte til at øge deres funktionsniveau i hverdagen og nå deres mål

Projekter, der udgår fra hjernerystelsesambulatoriet og GAIN 2.0

Vi har en række sideprojekter, der udspringer af GAIN 2.0 og hjernerystelsesambulatoriet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

I sideprojekterne fokuserer vi på enkeltsymptomer, som patienter kan opleve efter en hjernerystelse. Undersøgelserne er udført ved forundersøgelsen i vores hjernerystelsesambulatorie, der blev foretaget i forbindelse med rekruttering til GAIN 2.0:

Synsforstyrrelser

Vi har undersøgt personer, der oplever væsentlige synsforstyrrelser efter hjernerystelse. De er blevet screenet med et særligt spørgeskema (CISS) og herefter undersøgt for objektive tegn på synsforstyrrelser (vergens og samsyn). Data er blevet indsamlet mellem september 2021 og maj 2022 og vil blive analyseret i samarbejde med forskere på Øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Svimmelhed

Vi undersøger personer, der oplever væsentlige symptomer på svimmelhed efter hjernerystelse. Personerne er blevet screenet med et svimmelhedsspørgeskema (DHI), og der er blevet lavet en særlig tillægsundersøgelse med fokus på balance og eventuel skade på balanceorganet, herunder test for øresten. Svimmelhedsprojektet er startet i maj 2022, og data er indsamlet frem til 1. november 2022. Data vil blive analyseret i samarbejde mellem forskere på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Afdeling for Øre-, Næse- og Halssygdomme, Aarhus Universitetshospital.

Hovedpine

Vi undersøger behandling af post-commotionel hovedpine med transkraniel magnetstimulation (TMS). TMS er en smertefri hjernestimulation med et magnetfelt. Projektet er et lodtrækningsforsøg, der tester TMS-behandlingen mod en kontrolgruppe. I projektet indgår også måling af markører for hjernerystelse i en blodprøve. Projektet starter primo 2023.

Facial Perception

Vi undersøger personer med føleforstyrrelser i hoved og ansigt efter deres hjernerystelse og tilbyder behandling med en særlig videosoftware, hvor vi tester, om det kan afhjælpe føleforstyrrelserne. Projektet er startet i juni 2022, og der inkluderes fortsat patienter til projektet.

GAIN Lite

GAIN Lite (Kort og godt om hjernerystelse) er et behandlingsforsøg til personer med milde til moderate symptomer efter en hjernerystelse. GAIN Lite tester et nyudviklet online vejledningstilbud og bygger på samme principper som GAIN, herunder principper fra kognitiv adfærdsterapi, fysisk gradueret genoptræning og viden om hjernerystelse.

Interventionen i GAIN Lite består af e-learning-videoer med information om hjernerystelse og håndtering af symptomer efter en hjernerystelse samt individuel online vejledning med fokus på håndtering af symptomerne i egne omgivelser. Inklusion til lodtrækningsforsøget i GAIN Lite begynder primo 2023.

Hovedbudskaber

- GAIN er er en tværfaglig intervention, der fokuserer på give personer med en hjernerystelse viden om hjernerystelsen. Hvad ved vi i dag om hjernerystelse? Hvordan kan man forstå udviklingen af langvarige symptomer efter en hjernerystelse? Hvorfor er det lige mig, der har et længere forløb? Hvad ved vi om forebyggelse og behandling af langvarige symptomer efter en hjernerystelse?

- Vi ønsker at tilbyde råd og vejledning omkring hjernerystelsessymptomer i hverdagen til personer, der døjer med symptomer. Det skal være med til at gøre symptomerne mindre invaliderende og få dem til at blive mindre eller forsvinde med tiden.

- Vi ønsker at tilbyde støtte til at øge funktionsniveauet i hverdagen og hjælpe med at nå de mål, der er vigtige for den enkelte person med symptomer efter en hjernerystelse. Det kan for eksempel være at vende tilbage til arbejde eller studie eller deltage i sport eller sociale aktiviteter. Det er vigtigt, at genoptræningen er rettet mod de elementer, der var meningsfulde i den enkelte persons hverdag før hjernerystelsen.