GAIN (Get going After concussIoN/på dansk: Godt i gang efter hjernerystelse) er et 8-ugers helhedsorienteret genoptrænings- og vejledningsforløb for personer, der fortsat oplever væsentlige symptomer 2-4 måneder efter en hjernerystelse.

GAIN er udviklet i et samarbejde mellem forskere på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital. I et tidligere projekt, GAIN 1.0, blev GAIN-interventionen testet på yngre personer (15-30 år) med gode resultater.

Aktuelt bliver effekten af GAIN-interventionen testet til en bredere aldersgruppe (18-60 år) i et ny projekt, GAIN 2.0, der udgår fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter i samarbejde med almen praktiserende læger og kommunerne i Region Midtjylland.

En større gruppe (ca. 15-35 %) af de 35.000 danskere, der får hjernerystelse hvert år, oplever vedvarende symptomer som fx hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær efter hjernerystelsen og er i risiko for at udvikle et langvarigt eller permanent nedsat dagligt funktionsniveau med en forringet livskvalitet og manglende tilknytning til arbejdsmarkedet til følge.

Derfor har vi startet GAIN 2.0 – et tilbud, der skal hjælpe personer med langvarige symptomer efter en hjernerystelse med at forstå symptomerne, håndtere dem i hverdagen og øge deres funktionsniveau. GAIN 2.0 skal hjælpe personerne med vedvarende symptomer efter en hjernerystelse med at komme bedst muligt tilbage til et meningsfuldt hverdagsliv.

GAIN 2.0 udgår fra Hjernerystelsesambulatoriet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, hvor der har været en stor efterspørgsel på et specialiseret behandlingstilbud. Efterspørgslen kommer fra både de berørte personer med senfølger efter hjernerystelse, men også fra praktiserende læger, der har haft behov for specialisthjælp til bedre håndtering af patientgruppen.

Vores forhåbning er at kunne fortsætte driften af et hjernerystelsesambulatorie efter afslutning af GAIN 2.0 for at imødekomme efterspørgslen fra både praktiserende læger og berørte patienter med senfølger efter hjernerystelse.

GAIN 2.0 og Hjernerystelsesambulatoriet har affødt flere sideprojekter med fokus på enkeltsymptomer som hovedpine, synsforstyrrelser og svimmelhed, hvor formålet er at beskrive undersøge og beskrive symptomerne og deres relation til hjernerystelse.