Om Open access

Open access omhandler fri adgang til peer-reviewed artikler, der ikke kræver abonnement på tidsskrifter eller betaling for e-bøger og lignende. Dette sikrer en større udbredelse af forskningen, hvor nye læsere vil være forskere uden for de etablerede forskningsmiljøer, herunder forskere fra tredjeverdens lande, praktiserende læger, advokater, ansatte i private firmaer, gymnasielærere, politikere, journalister og privatpersoner.

Open access

 

Tre typer Open access

Gylden Open access

Gylden Open access er en model, hvor videnskabelige tidsskrifter tager et engangsbeløb for at publicere en fagfællebedømt artikel i et rent Open access tidsskrift, som er frit tilgængelig for brugerne. Gylden Open access bruges også af nogle til at betegne køb af Open access til en artikel i et normalt betalingstidsskrift, hvilket her betegnes som Hybrid Open access.

Grøn Open access (national anbefaling)

Grøn Open access er når en forsker parallelpublicerer sin publikation ved hjælp af en vedhæftet fuldtekst i et åbent arkiv eller i et repository som PURE. Det er oftest preprint eller postprint versionen af artiklen.

Hybrid Open access

Hybrid Open access er køb af Open access til en enkelt artikel i et normalt betalingstidsskrift. Implementering af denne model vil ofte medføre en stigning i de aggregerede omkostninger for det offentlige i forhold til den eksisterende publiceringsmodel, idet forlagene tager betaling for Open access-publicering af den enkelte artikel, samtidig med at forskningsinstitutionerne betaler licens til de forlag, som endnu ikke er fuldt ud Open access-tidsskrifter, for at abonnere på selvsamme tidsskrift.

Region Midtjylland har dog aftaler om gratis hybrid Open access med flere af de store forlag. Læs mere under Publicering

Hjælp og vejledning

Aarhus Universitet har lavet en nem og simpel guide til grøn Open Access i PURE, som du kan finde her.

Du kan finde gode råd i generelt om publicering på forskerportalen.dk 

Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med Open Access kan du også skrive eller ringe til Fagbiblioteket.

Kend dine rettigheder

Det er dit ansvar som forsker at kende rettighederne for copyright og Open Access for det tidsskrift du publicere i. Til at hjælpe har SHERPA/RoMEO samlet de forskellige forlags copyright og Open Access politikker og gjort dem søgbare. SHERPA/RoMEO er også synlig og integreret i PURE.

Open access ved regionshospitalerne og AU

Aarhus Universitet har valgt, at alle videnskabelige publikationer frembragt ved universitetet skal være tilgængelige for offentligheden via PURE. Det vil sige at fagfællebedømte forskningsartikler og så vidt muligt andre forskningspublikationer publiceret fra 2016 arkiveres i PURE som en fuldtekstversion og/eller et link gerne suppleret med arkivering i et andet fagligt arkiv på nettet, med angivelse af, om der er tale om en Open access version af publikationen, og eventuel embargoperiode. 

Regionshospitalerne i Region Midtjylland er tilknyttet Aarhus Universitet under Institut for Klinisk Medicin, hvilket betyder at publikationerne i forvejen skal registreres i PURE.

Danmarks Nationale Strategi for Open Access

Vision

At skabe fri adgang for alle borgere, forskere og virksomheder til alle forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner finansieret af det offentlige og/eller af private fonde.

Målsætninger

At der fra 2025 og frem er uhindret, digital adgang for alle til alle fagfællebedømte forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner - med maksimalt 12 måneders forsinkelse.

Læs den gældende nationale strategi

Se hvor langt vi er kommet ifølge Open access Indikatoren

Kontakt

Telefon

  • 78 44 13 50

E-mail

Vær opmærksom på, at almindelig e-mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. 

Send e-mail til: fagbibliotek@midt.rm.dk

Åbningstider

Mandag - fredag: Kl. 9-15

Adresse

Fagbibliotek 
Heibergs Alle 2K, etage 2
8800 Viborg 

Medarbejdere

Find medarbejder i Fagbiblioteket

Nyt fra Fagbibliotek

Tilmeld nyhedsbrev

Find alle vores nyhedsbreve her