Simon Kjeldsen fortæller om måleredskaber.
Foto: Agata Lenczewska-Madsen

- Når vi måler på funktion, så kaster vi lys på det, vi allerede har mange redskaber til og er vant til at måle på. Med vores vaner kommer en risiko for, at vi mister fokus på det, der er formålet med rehabilitering – nemlig funktionsevne, livskvalitet, mestring og det meningsfulde liv.

Sådan indledte centerleder Simon Kjeldsen, Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering, den nationale netværkskonference den 24. april 2025 på Regionshospitalet Hammel Neurocenter om neurorehabilitering af børn og unge.

At udvælge de rette måleredskaber er - ifølge Simon Svanborg Kjeldsen og flere andre af dagens oplægsholdere - en virkelig svær øvelse, da der ikke er mange tilgængelige redskaber på børn- og ungeområdet. Dagen igennem udvekslede mødedeltagerne dog de eksisterende muligheder og erfaringer med måleredskaber med stort engagement.
 
- Hvordan oplever patienter og pårørende så det at blive vurderet? spurgte Linda Sundekilde fra Videnscenter for Neurorehabilitering to forældre og en ung, der havde haft forskellige erhvervede hjerneskader tæt på livet. De gav deres perspektiver, og Anton fortalte om sine personlige oplevelser med måleredskaber på vej tilbage til et meningsfuldt liv efter en ulykke.
 
- Jeg oplevede egentlig blot, at det gik fremad rent fysisk. De [fagprofessionelle] fortalte mig, hvad gennemsnittet var for min alder. Før ulykken lå jeg nok lidt over gennemsnittet, og det blev en motivation for at komme tilbage, fortæller Anton og fortsatte:
 
- De fysiske test var motiverende, fordi de faldt mig mest naturligt, men de psykologiske test var særligt hårde. De krævede langt mere af mig.

Anton har afsluttet 9. klasse og er i dag i gang med en ungdomsuddannelse. Hele Antons familie og særligt Antons mor var inddraget i forløbet og kunne derfor understøtte ham og hjælpe med de mange udfordringer, der var med bl.a. hjernetræthed.
 
- For mig vil Antons egne ord ”nu er jeg 110 % Anton” stå som opsummerende for dagen, afsluttede ordstyrer direktør Morten Lorenzen, Hjerneskadeforeningen, som samtidig understregede vigtigheden af at bruge de gode erfaringer fra de mange forskellige aktører, der er involveret i arbejdet med børn og unge med erhvervet hjerneskade.

Dagen var bygget op omkring forskellige drøftelser blandt faggrupper på tværs af hospitaler, almen praksis, kommuner og private institutioner. Alle med en særinteresse for neurorehabilitering af børn og unge.
 
Konferencens formål var at styrke netværket for fagpersoner i feltet neurorehabilitering til børn og unge. Dagen var den tredje af sin slags og blev afholdt som et samarbejde mellem Hjerneskadeforeningen, Hjerneskadecenter Virum, ViC - Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering, Videnscenter for Neurorehabilitering / Neurorehabilitation Research & Knowledge Center, Afdeling for Hjerne- og Rygmarvsskader på Rigshospitalet og Regionshospitalet Hammel Neurocenter.