"Faglig viden og udvikling" er et udviklingsorgan på tværs af sengeafsnit på Hammel Neurocenter. Her på siden kan du læse om fire eksempler på projekter, der har fokus på udvikling af det kognitive subspeciale.
En del patienter med erhvervet hjerneskade oplever forskellige former for agiteret adfærd. Det kræver en særlig opmærksomhed. Vi ønsker at udvikle muligheder for overblik og dermed uddrage erfaringer fra praksis med henblik på behandling og fremtidig forskning.
Begrebsafklaring
Vi beskriver på nuværende tidspunkt den agiterede adfærd med forskellige begreber. Vi er i gang med at afklare de forskellige begreber. Det skal støtte personalet i forbindelse med behandling af patienter med agiteret adfærd.
Medicinsk retningslinje
Med udgangspunkt i et nordisk samarbejde udarbejder vi en retningslinje til vejledning i medicinering af patienter med agiteret adfærd.
Redskab i Midt-EPJ
Vi udvikler et redskab (en graf), der i Midt-EPJ kan give et visuelt overblik over sammenhængen mellem medicin, orientering og graden af agitation.
Læs mere på Regions Midts e-dok: "RHN - Agiteret adfærd. Politik for forebyggelse og håndtering af vold i neurorehabilitering af patienter med erhvervet hjerneskade, som udviser agiteret adfærd" (http://e-dok.rm.dk/)
Kontaktperson: Hanne Møller Nielsen
Kan lægemidlet amantadin hjælpe patienter med erhvervet hjerneskade?
Hvem har gavn af amantadin?
På Hammel Neurocenter behandler vi en gruppe patienter med det medicinske produkt amantadin som en del af deres rehabilitering. Det er et lægemiddel, der stimulerer processer i hjernen. Studier viser, at amantadin kan have en positiv virkning på for eksempel patientens vågenhed, sprog og evne til at tage initiativ. Der mangler mere viden om, hvem der har gavn af amantadin.
Opsamle og udbrede viden
Derfor undersøger vi nu, hvordan amantadin har været anvendt, ved hvilke symptomer, med hvilken dosis og hvor længe. På baggrund af dette ønsker vi at indsamle flere data og systematisere brugen fremadrettet på hele Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Retningslinje på Hammel Neurocenter
Behandlingen med amantadin sker ud fra vores retningslinje, som findes i E-dok. Her findes også en pjece med information til patient og pårørende om, hvordan vi afprøver og behandler med amantadin.
Læs mere på Regions Midts e-dok: "RHN amantadinafprøvning hos patienter med kognitive vanskeligheder" (http://e-dok.rm.dk/)
Heri findes også pjece "Afprøvning og behandling med amantadin".
Kontaktperson: Rikke Bælum Mortensen
Undersøgelse og behandling
Mangelfuld indsigt i følger efter erhvervet hjerneskade er en af de mest begrænsende faktorer i forhold til effektivt udbytte af neurorehabilitering.
Ny retningslinje
På Regionshospitalet Hammel Neurocenter arbejder vi på, at personer med nedsat indsigt som følge af hjerneskade bliver undersøgt og behandlet bedst muligt. Derfor er vi i gang med at udarbejde en tværfaglig retningslinje, der beskriver ”Best Practice” for undersøgelse og behandling af nedsat indsigt.
Patienter med mangelfuld indsigt
Det er vigtigt for patienten at kende sine styrker og begrænsninger for at kunne indgå aktivt i rehabiliteringen, bevare motivationen og involvere sig i læreprocesser. For eksempel skal patienten være bevidst om, at han husker dårligt for at være motiveret for at skrive aftaler i sin kalender. Patienten skal være bevidst om, at han hurtigere bliver irritabel på mennesker omkring sig, når han bliver træt, for at være motiveret for at arbejde med energiforvaltning.
Pårørende og personale
Det er vigtigt for pårørende, at patienten kender sine styrker og begrænsninger. Dermed får pårørende bedre mulighed for at støtte op om rehabiliteringen, konkrete tiltag, brug af hjælpemidler og/eller indlæring af strategier. Det er vigtigt for fagpersonalet at opnå en fælles teoretisk forståelse af begrebet indsigt for at kunne arbejde efter ”Best Practice”.
Retningslinjen vil blive tilgængelig på Regions Midts e-dok (https://e-dok.rm.dk/)
Kontaktperson: Mette Aggerholm og Iben Bendixen Juul
Undersøgelse og behandling
Neglekt er en hyppig følger efter en blodprop eller blødning i hjernen og har stor betydning for udbytte af neurorehabilitering, evnen til at klare sig selv efter udskrivelse og pårørendebyrde.
Ny retningslinje
På Regionshospitalet Hammel Neurocenter arbejder vi på, at personer med neglekt bliver undersøgt og behandlet bedst muligt. Derfor er vi i gang med at lave en retningslinje, der beskriver "Best Practice" på tværs af faggrupper. Retningslinjen bliver på sigt tilgængelig for alle med interesse for området.
Hvad er neglekt?
Neglekt er kendetegnet ved at personer efter hjerneskade kan have nedsat opmærksomhed mod den ene side af krop og omgivelser. Det kan give besvær i deres hverdag, f.eks. kan de overse ting i trafikken eller kun barbere sig i den ene side af ansigtet. Neglekt opstår hyppigt efter en blodprop eller blødning i hjernen.
Ikke to hjerner er ens
Når man undersøger og behandler personer med neglekt, er det vigtigt at forløbet planlægges individuelt. Der findes ikke én test, der kan påvise alle typer neglekt, og der findes ikke én type behandling, der virker på alle personer med neglekt. Derfor indeholder retningslinjen en værktøjskasse med mange forskellige metoder.
Retningslinjen vil blive tilgængelig på Regions Midts e-dok (https://e-dok.rm.dk/)
Kontaktperson: Lars Evald