Vi kalder vores indsats for "habilitering". Formålet med habiliteringsforløb er at understøtte et meningsfuldt liv for dig med optimering af din funktionsevne, mobilisering af dine ressourcer samt øget viden og erfaring med dine færdigheder.
Vi ønsker at understøtte dine muligheder for aktivitet og deltagelse i dit hverdagsliv, din mestring og din oplevelse af livskvalitet, og derigennem at styrke din selvstændighed og uafhængighed.
Mange voksne med cerebral parese har haft mange kontakter med sundhedsvæsenet, uden at have en helhedsvurdering af deres helbred. For mange er det for eksempel uafklaret, hvordan deres fysiske funktion og kognition påvirker hinanden.
Mange oplever et funktionstab over tid, som de kan have svært ved at beskrive. Nogle kan derfor have behov for nye strategier i hverdagslivet, viden om kroppen eller støtte til at prioritere tiden på en anden måde.
Nogle forløb afsluttes efter 1 eller 2 uger, mens andre kan vare flere måneder. Varighed og sammensætning af hvert forløb er individuel.
Vi tilrettelægger forløb med udgangspunkt i en faglig vurdering baseret på den enkeltes helbred og samlede livssituation.
Målgruppen er voksne (som er fyldt 18 år) med cerebral parese fra Region Midtjylland.
Der kan være ventetid, fordi vi forventer mange henvendelser og samtidig skal opskalere med udvidelse af vores faglige team. Alle, der sender en henvisning til os, bliver håndteret i vores visitationssystem.
Tidlige erfaringer med projektet viser, at voksne med cerebral parese i høj grad har gavn af en indsats, de kan omsætte i deres hverdagsliv hjemme. Kun i enkelte tilfælde er det nødvendigt med indlæggelse.
Vi sørger for at lægge planer, der matcher den enkeltes behov.
Diagnose: Cerebral parese G80 (ICD-10) eller 8D20-8D2Z (ICD-11)
- Er fyldt 18 år
- Er somatisk stabil
- Har ønske om og behov for specialiseret og individuel tværfaglig udredning eller habilitering
- Har enten fysiske, kognitive eller mentale forstyrrelser eller funktionsnedsættelser
- Har muligvis udfordringer med udtrætning, fysisk velbefindende, ernæring eller søvn
- Har muligvis kommunikationsvanskeligheder
- Har muligvis behov for afprøvning af avanceret træningsudstyr eller hjælpemidler
- Har muligvis behov for en dækkende funktionsevnebeskrivelse i forbindelse med arbejde eller andet
Med henblik på at afvikle forløb på venteliste og sikre god kvalitet i igangværende forløb, modtager vi desværre ikke nye henvisninger. Vi forventer at kunne modtage nye henvisninger senest medio 2025.
Da vi er opmærksomme på det store umødte behov for specialiserede forløb for voksne med cerebral parese, er det selvfølgelig med beklagelse, at vi ikke kan modtage henvisninger aktuelt.
Vi kan hjælpe med en samtale om andre muligheder ved kontakt til Helene Honoré, projektleder, på tlf. 61 13 02 22.
Hvis der findes behov for en kort indlæggelse med henblik på at fremme din funktionsevne efter nogle specifikke mål, kan du henvises til det.
Findes på afdelingen:
- Håndklæder
- Sengetøj
- Dyne og pude (men du må gerne selv medbringe)
Du skal medbringe:
- Toiletsager
- Tøj, du kan træne, hvile og føle dig godt tilpas i. Vi anbefaler, at du vasker hjemme, men der er vaskemaskine på stedet.
- Medicin
- Dine personlige hjælpemidler
- Eventuelle private genstande til at skabe god stemning på stuen
Det vil vi gerne vide inden indlæggelsen:
- Er der særlige kosthensyn?
- Har du behov for hjælpemidler til forflytning?
Involvering og deltagelse af pårørende
Hvis du ønsker det, kan vi tilbyde at informere og vejlede pårørende og andre i dit netværk.
Øvrigt
Indlæggelse foregår i hverdagene, og du er hjemme i weekenderne.
For at du kan opnå effekt af habiliteringsforløbet, er din egen indsats vigtig, fx ved afprøvning af nye strategier i dit hverdagsliv.
Nogle indsatser startes op med vores støtte under indlæggelse og kan fortsættes af dig efter, du er kommet hjem.
Vi finder sammen ud af, hvad vi bør prioritere under din indlæggelse.
Vi kan desværre ikke tilbyde dig transport til og fra klinikken, og du kan desværre ikke søge om refusion for transport.
Vi udfører en sundhedsfaglig udredning og koordinering af dit forløb i en tidsafgrænset periode.
Forløb kan bestå af:
- Videomøder
- Telefonkonsultationer
- Besøg i vores klinik eller hjemmebesøg hos dig
- Gruppetilbud
Vores metoder er blandt andet samtaler, lægefaglig udredning og vurdering, undersøgelser, vurdering af fysiske og mentale funktioner, observationer, træning, udarbejdelse og afprøvning af strategier, undervisning, test, afholdelse af møder, koordinering og samarbejde med andre fagpersoner og vidensdeling.
Hvis du ikke selv kan kommunikere om dine behov og ønsker, kan vi basere dit forløb på observationer og for eksempel understøtte dit samspil med støttepersoner omkring dig.
Før første møde
Du har modtaget et link til et spørgeskema i indkaldelsesbrevet. Det skal du svare på senest 2 dage før første møde.
Første møde
Hvis du er indkaldt til videomøde eller til et besøg i klinikken, bliver du mødt af forskellige fagpersoner. Det kan for eksempel være en læge, neuropsykolog, sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut eller logopæd.
På det første møde spørger vi ind til din samlede livssituation og dine ønsker. Hvis du får hjælp til at kommunikere, spørger vi dine støttepersoner.
Du må gerne have en eller flere personer med, når vi mødes, fx fagprofessionelle eller pårørende. Du må også gerne mødes med os uden at have andre med.
Efter første møde
Hvis der ikke findes behov for yderligere indsatser, afsluttes dit forløb.
Hvis der findes behov for et forløb, lægger vi en foreløbig plan, og sætter individuelle mål for dit forløb sammen med dig.
Langt de fleste forløb foregår uden indlæggelse, men i enkelte tilfælde kan det være relevant med indlæggelse i 14 dage.
Afslutning af forløb
Vi afslutter forløbet, når dine samlede habiliteringsbehov er udredt og beskrevet, og når vi har arbejdet med dine mål så langt, som vi kan nå.
Vi udarbejder en samlet beskrivelse af dit helbred, som fremgår af din sundhedsjournal, og som du kan bruge ved fremtidige kontakter i sundhedsvæsenet og andre offentlige myndigheder.
Vi sender en tværfaglig beskrivelse i en epikrise til din egen læge.
Efter deltagelse i projektet er der ikke altid igangsat nye tiltag i dit hverdagsliv. Din helbredstilstand er grundigt udredt, og at du kan have gennemgået en proces med at forholde dig til, hvad cerebral parese betyder for dig.
Som en del af de ambulante konsultationer tilbydes i nogle tilfælde gruppeforløb. Gruppen består af 5-7 voksne med CP, der mødes seks formiddage af to timer.
Gruppeforløbet koordineres og afholdes af to ergoterapeuter, og tværfaglige fagpersoner fra CP-teamet deltager indimellem for at bidrage til de forskellige temaer. Formen veksler mellem korte oplæg, undervisning, dialog og tid til refleksion. Der afholdes pause undervejs.
Formålet med gruppeforløbene er, at voksne med CP møder andre med CP og får mere viden, som kan øge deres egen forståelse samt give dem strategier til at opnå god livskvalitet med CP.
For mange voksne med CP er det relevant at få øget viden omkring CP både generelt som undervisning i hjernens funktioner og specifikt i forhold til, hvordan CP indvirker på dem og deres levede liv.
For nogle kan denne viden opnås gennem deltagelse i et særligt tilrettelagt gruppeforløb, hvor de har mulighed for at spejle egne oplevelser, mestringsstrategier og løsninger på hverdagslivets udfordringer med andre voksne med CP.
I forløbet indgår forskellige temaer som fysisk aktivitet, energiforvaltning, voksenlivet med CP, kommunikation, mødet med det kommunale system, kognitive funktioner samt identitet og mestringsstrategier.
Er der behov for personlig hjælp for at komme frem til klinikken eller i eventuel ventetid, skal du selv medbringe en hjælper. Hvis du kommunikerer på en måde, der kræver kendskab til dig, skal du også medbringe en hjælper.
Vores forløb er tidsafgrænsede, og vi har ikke mulighed for at følge dig varigt.
Vi har ikke en akutfunktion, så hvis der opstår akutte udfordringer, er det din egen læge, vagtlæge eller psykiatrisk skadestue, du skal kontakte.
Vi har ikke mulighed for at bevilge støtte jf. Serviceloven. Din hjemkommune er den bevilligende instans og en vigtig samarbejdspartner, hvis du ansøger om støtte.
Ved spørgsmål om bookinger og spørgeskema kan der tages kontakt til lægesekretær for Klinik for Cerebral Parese på tlf. 78 41 95 66.
Ved andre spørgsmål kan CP-teamet kontaktes direkte på tlf. 78 41 90 48 i vores telefontid fra kl. 8.00-9.00 på hverdage. Uden for telefontid kan din faste kontaktperson nås via mail.
Du kan også kontakte os ved at sende en sikker mail.