Overvejelse før valg af sårbehandlingsprodukt

 

Sårhelingsprocessen ved akutte sår, er beskrevet som en fortløbende proces, hvor såret gennemgår følgende faser

Imflammationsfasen  (Oprensningsfasen)

Prolifationsfasen  (Ophelingsfasen)

Maturatiosnfasen  (Modningsfasen)

 

Ved de kroniske sår er processen ikke nødvendigvis fortløbende, såret kan skifte frem og tilbage mellem faserne.

 

Sårbehandling i inflammationsfasen

 

I inflammationsfasen ses ofte sort eller gul nekrose, som kan være tør eller fugtig. Fibrin belægninger ses som et geleagtigt tæppe eller er mere fast og fibrøs. Der kan være infektion, som øger sekretionen og som giver lugtgener.

 

 

 

Behandling

Nekroser, tykt fibrinlag og evt. fremmedlegemer i form af inficeret knogle, suturrester el. lign. skal altid fjernes. Yderlig vejledning i forhold til oprensning/ debridering af sår, se Oprensning af sår.

Sårhelingen går ikke i gang, før sårbunden er oprenset og der ses granulationsvæv.

Derfor kan det i starten være hensigtsmæssigt med hyppige sårbehandlinger, hvor sårbunden oprenses grundigt for hurtigt at komme videre i sårhelingsprocessen.

 

 

Sårbehandlingsstrategi: Fugtig sårbehandling

 

 

Sårbehandling i proliferationsfasen

 

I proliferationsfasen er sårbunden dækket af rødt granulationsvæv, overfladen er fugtig og blank, den er sart og bløder let. Epitelcellerne kravler/ruller henover hinanden ind fra sårkanterne og glider frem på den fugtige overflade. 

 

Behandling

Der er nu ikke længere brug for hyppige sårbehandlinger og oprensninger. Såret skal have mest mulig ro.

 

Sårbehandlingsstrategi: Fugtig sårbehandling

 

Sårbehandling i maturationsfasen

 

I maturationsfasen er såret ophelet og dækket af epitelceller. Hvor lang tid det tager før epitelen har opnået sin tidligere styrke afhænger af vævstypen. Pigmentcellerne er ikke stabiliseret det først år. 

 

Behandling

Det nydannede epitel skal beskyttes mod udtørring, stræk, tryk, friktion og sollys. Hudens modstandskraft optimeres ved smøring med creme med højt fedtindhold. 

Hvis der er tendens til ødem skal kompressionen opretholdes, så længe det er aktuelt. Hos patienter hvor der er brug for varig kompression, kan man evt. fortsat bruge kompressionsbind i den første tid, for at undgå friktion i forbindelse med strømpepåtagningen.

Er området udsat for tryk skal aflastningen sikres.

For at beskytte mod sollys og deraf risiko for misfarvninger anbefales det, at bruge en solcreme faktor 20 i 1 år efter opheling.