Oprensning af sår/debridering
For at opnå optimale helingsbetingelser, skal såret oprenses og bandagen skiftes med passende mellemrum.
Oprensning af sår/debridering indebærer:
Fjernelse af fibrin, slough og nekrotisk væv i såret
Fjernelse af tørret sårsekret, skorper og callositeter omkring såret.
Oprensning medvirker til at sår og omgivelser bringes i en biologisk tilstand, der giver den hurtigste og bedste heling samt minimerer bakteriebyrden.
Oprensning er en forudsætning for at skabe overblik over sårbundens reelle størrelse og dybde.
Oprensning kan medvirke til at fjerne lugtgener og toksiske substanser, som påvirker patienten alment.
Ved at fjerne callositeter fjerner man også tryk fra det underliggende væv (specielt vigtigt ved patienter med diabetes).
Et sår bør oprenses mekanisk ved hvert bandageskift. Derved når såret hurtigere fra inflamationsfasen (oprensningsfasen) til proliferationsfasen (ophelingsfasen), hvor sårbunden dækkes af fint rødt granulationsvæv og hvor skifteintervallerne kan forlænges, Valg af sårbehandlingsstategi.
Ofte kan oprensning foregå uden bedøvelse, da det er avitalt væv der fjernes.
Former for oprensning/revision:
Autolytisk oprensning:
Ved autolytisk oprensning understøttes kroppens evne til at opløse og afstøde nekroser, ved at opretholde i fugtigt miljø i sårbunden. Metoden er relativ langsom og bør kombineres med andre oprensningsformer.
Enzymatisk oprensning:
Larveterapi er en enzymatisk behandling, hvor larverne udskiller enzymer der opløser nekrotisk væv i såret, Larveterapi.
Kirurgisk revision:
Kaldes også for debridering.
Indebærer at der fjernes nekrotisk væv fra sårbunden ved hjælp af skalpel/saks/curette og pincet. Ofte kan dette foregå uden bedøvelse.
Forud for kirurgisk revision er det vigtigt at patienten er forberedt på den forestående handling. Sårsmerter bør monitoreres (ved hjælp af VAS-skala eller numerisk skala) og behovet for PN smertestillende og lokal bedøvelse vurderes.
Ved behov kan der forud for denne procedure ilægges overfladebedøvende cremer/geler i såret eller ved større revisioner I Sårcenter Viborg bruges også lokalbedøvelse med injektion.
Lokalbedøvelse
Sårsmertealgoritmen kan være en god hjælp til at vurdere patientens smerteoplevelse samt behandlingsforslag af både farmakologisk og non-farmakologisk karakter.
Efter oprensning skal den forudgående procedure evalueres og det må vurderes om patienten har været tilstrækkeligt smertedækket eller der skal justeres næste gang.
Mekanisk oprensning:
Oprensning ved hjælp af afvaskning eller skylning af såret. Temperaturen af skyllevæsken bør være ca. 32 grader for at undgå afkøling af såret. Man kan foretage skylning med forskelligt tryk (høj- eller lavtryksspuling), afhængigt af sårets fase.
Ofte foretages skylning med almindeligt postevand evt tilsat medicinsk sæbe. Der findes også skyllevæsker på markedet, som nedsætter overfladespændingen i biofilm og derved medvirker til reduktion af bakteriervækst og bekæmpelse af biofilm i sårbunden.
Klinisk retningslinje for rensning af akutte og kroniske sår: Sæbe, skyllevæsker og skylletryk.
Litteratur
"Sår - baggrund, diagnose og behandling" Finn Gottrup, Tonny Karlsmark2. Udgave, 1. Oplag 2008 Munksgaard
"Lokal sårbehandling: Skiftning af sårbandage. Klinisk procedure" Finn Gottrup, Susan Bermark, Kirsten Müller
Ugeskr Læger 2008;170(1):44
"Sharp technique for wound debridement" David Leaper
World Wide Wounds Dec 2002
"The Science of Wound Bed Preparation" Jaymie Panuncialman, Vincent Falanga
Clinics in Plastic Surgery 34 (2007) 621-632
“Tryksår” Bermark, S & Melby B.Ø. 1. udgave, 1.oplag, 2014 Munksgaard