Steroidbehandling
Lokalsteroider
Steroider er en samlet betegnelse for stoffer indeholdende binyrebarkhormon. Stofferne kan administreres på mange forskellige måder: Intravenøse, inhalation, peroralt og til påsmøring. Virker immunsupprimerende, dvs. dæmpende på irritative processer af forskellig art rundt omkring i kroppen.
Steroider skal altid lægeordineres
Man skelner mellem cremer, fedtcremer (lipidcremer), salver og linimenter.
- Cremer anvendes til fugtige og væskende eksemer.
- Fedtcremer til tørre eksemer.
- Salver til specielt tørre og skællende eksemer. Vær
opmærksom på, at salver virker tillukkende og øger
dermed steroidets effekt. - Linimenter til eksem i hårbunden eller øregangen
Lokalsteroider inddeles efter styrke
Gruppe I | Svage | f.eks. Hydrocortison, Mildison, Uniderm |
Gruppe II | Middel | f.eks. Locoid, Emovat, Kenalog |
Gruppe III | Stærke | f.eks. Elocon, Diproderm, Betnovat, Diprosalic |
Gruppe IV | Ekstra stærke | f.eks. Dermovat, Diprolen |
OBS! Hos diabetikere ses undertiden systemisk påvirkning i form af blodsukkerstigning ved behandling af store flader med gruppe III-IV steroid.
Til inficerede eksemområder kan det være nødvendigt at anvende et produkt tilsat desinfektionsmiddel eller antibiotika som f.eks. Fucicort, Kenacutan, Diproform eller Betnovat med Chinoform.
Behandling
Lokalsteroider anvendes undertiden som en kur, efterfulgt af en pause. Man skal altid trappe ud af behandlingen, når eksemet er faldet til ro. Ellers kan der ses voldsom opblussen af lidelsen.
Et eksempel
Lokalsteroid påsmøres:
- En gang dagligt i 1 uge (eller til eksemet er faldet til ro).
- Hver anden dag i 1 uge.
- To gange ugentligt i 1 uge.
- Ophør med smøring.
Vær opmærksom på om eksemet svinder. Hvis det ikke er helt væk, kan det være gavnligt at smøre dagligt i et par dage før nedtrapningen sker. Sker der en opblussen under nedtrapningen, kan man gå tilbage til at smøre dagligt igen, før nedtrapning atter påbegyndes.
Lokalsteroiderne påsmøres i et tyndt lag. Man øger ikke virkningen ved at "smøre tykkere på".
Virkningen kan øges ved at behandles under okklusion, dvs. anvende lokalsteroiderne under en lufttæt bandage f.eks. film eller hydrokolloid. Dette bør kun ske i samarbejde med en læge.
Brugen af lokalsteroider erstatter aldrig brugen af fugtighedscreme
Man bør anvende fugtighedscremer da de:
- Holder huden blød og smidig og dermed nedsætter forbruget af lokalsteroid.
- Forebygger nydannelse af sprækker pga. tørhed i huden, så man undgår indgangsporte for bakterier.
- Kan virke lindrende, hvis huden klør ved behandling af hud, som er dækket af bandage, er det vigtigt at de forskellige fugtighedscremer ikke indeholder lanolin, konserveringsmidler, parfume, da man lettere udvikler allergi under okklusion/forbinding.
For at fjerne gamle cremerester og for at forhindre bakterielle infektioner bør man vaske/rense huden dagligt. Brug en mild, uparfumeret sæbe (hud Ph-neutral) og skyl godt med rent vand, gerne brusebad.
Bivirkninger ses som ved steroidbehandling generelt. Men specielt i forhold til huden ses, at huden kan bliver tynd og pergamentagtig og let vulnerabel. De små blodkar i huden kan bliver synlige, og der opstår let hæmatomer.