Sådan foregår et forløb i eget hjem

Patienter, der skal hospitalsbehandles i eget hjem, skal først ses fysisk af en læge. Når patienten er blevet det, ringer henvisende læge til hospitalsvisitationen og bliver stillet om til speciallægen i akutafdelingen. I fælles dialog vurderer lægerne om patienten kan hospitalsbehandles i eget hjem. Kan patienten behandles hjemme, overtager lægen i akutafdelingen behandlingsansvaret. Lægen i akutafdelingen er tilgængelig hele døgnet. Henvisende læge fortæller patienten, at patienten får besøg af det kommunale akutteam, der vil opstarte behandlingen.

Speciallægen i akutafdelingen lægger en behandlingsplan og kontakter akutteamet, der opstarter og varetager den relevante behandling i hjemmet. Udover at observere, give væske og antibiotika, kan akutteamet blærescanne samt tage hjertekardiogram og veneblodprøver. Patienten får udleveret et telefonnummer og kan kontakte akutteamet hele døgnet. Akutteamet kan få hjælp af hjemmeplejen i forløbet samt sørge for at de relevante hjælpemidler er tilgængelige. Hver dag går speciallægen i akutafdelingen og akutteamet telefonisk eller virtuel stuegang via en IPad. Forværres patientens tilstand, kalder speciallægen patienten ind til et tjek i akutafdelingen og vurderer om indlæggelse på hospitalet er nødvendig eller behandlingen kan fortsættes i eget hjem. Efter behandlingsforløbet, når patienten er udskrevet, følger egen læge op.

Hvem kan hospitalsbehandles i eget hjem?

Hospitalsbehandling i eget hjem er målrettet ældre patienter med en nyopstået sygdom.

Ældre patienter, der er 65 år eller ældre, kan behandles i eget hjem, hvis henvisende læge (egen læge, vagtlæge eller akutlægebilslægen) i dialog med speciallægen i akutafdelingen vurderer, at det er muligt. Patienten skal være set fysisk af den henvisende læge i sit forløb, og derudover skal patienten bo i eget hjem eller på plejehjem i enten Viborg, Skive eller Silkeborg Kommune. Af hensyn til forskningsdelen skal patienten kunne forstå dansk - patienten må dog gerne være dement.

De patienter, der er hospitalsbehandlet i eget hjem indtil videre, har ofte haft infektionssygdomme så som urinvejsinfektion, lungebetændelse eller rosen (betændelse i huden), der har krævet antibiotika-behandling, men andre tilstande kan også behandles derhjemme så som væskemangel. En behandling i eget hjem varer ofte 2-3 dage, måske længere alt efter behandling og tilstand.