Hvem står bag – organisering og samarbejdspartnere

Et solidt samarbejde på tværs af sektorer, faggrupper og organisationer er afgørende og nødvendigt for at sikre den bedst mulige hospitalsbehandling af ældre akut syge patienter i eget hjem.

Forskningsprojektet har fra starten af været og er et tæt samarbejde mellem:

  • Akutafdelingen, Hospitalsenhed Midt
  • Viborg, Silkeborg og Skive Kommune
  • Almen praksis
  • Præhospitalet
  • DEFACTUM
  • Center for Akutforskning
  • Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet

Se organisationsdiagram for forskningsprojektet

Samarbejde

Der er oprettet en tværsektoriel arbejds- og styregruppe, hvori alle enheder er repræsenteret og aktivt deltagende. En speciallæge i akutmedicin, lederen af hospitalsvisitationen, lederen for sekretærerne, en kommunal praksiskonsulent samt lederne af hjemmesygeplejen og akutteams fra de tre kommuner sidder i arbejdsgruppen. Der er fra alle parter ledelsesmæssigt fokus og opbakning til projektet, og arbejdsgruppen støttes af en styregruppe bestående af akutafdelingens ledelse, de tre kommuners sundheds- og omsorgschefer, ledende overlæge for akutlægebilslægerne samt to praktiserende læger. En repræsentant fra akutafdelingen og en repræsentant for kommunerne udgør formandsskabet for styregruppen.

Projektet er godkendt af klyngestyregruppen (direktørniveau). Multipraksisudvalget og PLO-Midt anbefaler praktiserende læger at deltage.

I behandlingsforløbet vil det være en speciallæge i akutafdelingen, som er behandlingsansvarlig, og det kommunale akutteams sygeplejersker, der primært varetager behandlingen. Akutteamet kan få hjælp fra den kommunale hjemmepleje. Derudover vil dem, som normalt kommer i hjemmet, fortsat komme. Patienten har mulighed for at komme i kontakt med akutteamets sygeplejersker hele døgnet.

   Praktiserende lægers organisation.png

Hvem er forskerne på projektet?

Forskerne bag projektet kommer fra Institut for Virksomhedsledelse Aarhus Universitet, Center for Akutforskning samt DEFACTUM. Forskerne støtter vidensmæssigt det tværsektorielle samarbejde, undersøger processen med at organisere det nye forløb på tværs af fag, sektorer og organisationstyper samt undersøger effekten af forløbet.

Forskerholdet består af:

Projektleder Iben Duvald, antropolog og ph.d. Iben er ansat som adjunkt på Institut for Virksomhedsledelse og fungerer som forskningsansvarlig i akutafdelingen, Hospitalsenhed Midt. Iben har forsket i og arbejdet med organiseringen af og sociale praksisser i akutområdet siden 2013. Iben står for den kvalitative forskning. Hun undersøger det tværsektorielle samarbejde, processen med at organisere det nye patientforløb samt interviewer patienter, pårørende og medarbejdere for at få indsigt i deres erfaringer med hospitalsbehandling i eget hjem.

Forskningsrådgiver Børge Obel, professor emeritus. Børge er ekspert inden for organisationsdesign og tilknyttet Institut for Virksomhedsledelse.

Akutlæge og klinisk lektor Nikolaj Raaber, Akutafdelingen AUH og Center for Akutforskning

DEFACTUM, forsknings- og konsulenthus i Region Midt

Står for den kvantitative forskningsdel af evalueringen bestående af RCT-studiet samt de sundhedsøkonomiske beregninger. Fra DEFACTUM er følgende tilknyttet forskningsprojektet:

Lektor, Camilla Palmhøj, forskningschef ved DEFACTUM.

Sundhedsøkonom og ph.d., Nasrin Tayyari Dehbarez.

Seniorforsker og økonom, Bettina Wulff Risør

Internationalt

Internationalt er professor emeritus og ekspert inden for aktionsforskning, David Coghlan, Trinity Business School, Irland, tilknyttet som rådgiver på projektet. For at fremme samarbejdet på tværs har David Coghlan holdt et oplæg omkring aktionsforskning for styre-, arbejds- samt forskerne, så alle, både praktikere og forskere, har en fælles forståelse for den overordnede metode anvendt i projektet.