Forskningsstrategi for Ortopædkirurgi
Læs om forskningsaktiviteter i Ortopædkirurgi.
Forskningsstrategi 2018-2020
Introduktion.
Glæden ved at beskæftige sig med faget er vores drivkraft. Det er bl.a. glæden ved at opnå ny viden om faget, glæden ved fordybelse og glæden ved at kunne give andre den nyvundne viden. Sekundært opnår vi gennem forskningsaktiviteten øget faglighed.
Udgangspunktet for forskning i Ortopædkirurgi tager afsæt i mission og vision fra HE Midts Forskningsstrategi, hvor vi igennem kliniknær forskning vil skabe viden på højt professionelt niveau til gavn for patienterne (1). Forskningen i Ortopædkirurgi tager ligeledes udgangspunkt i virksomhedsgrundlaget for HE Midt - de strategiske indsatser "Fokus på værdi for patienter " og "Fremtidens patientforløb" (2).
Formålet med denne strategi er til at vide, hvor vi i fællesskab er på vej hen i det faglige landskab, hvordan vi kommer derhen og med hvilke virkemidler. Strategien skal fungere som en løftestang for vores drivkraft og give os ro til forskningen.
Strategien er kun en succes når såvel den forskningsansvarlige, kolleger (tværfagligt) i afdelingen og afdelingsledelsen finder den anvendelig og bakker op om den.
Definition af forskning.
Med forskning forstås projekter, hvor en forskningsmæssig metode anvendes.
- Forskningsindsatsen skal være på internationalt niveau og forbedre kvaliteten i diagnostik, behandling, pleje og træning.
- Samlede årlige publikationsmål er 5 præsentationer på kongres og 5 skriftlige udgivelse i peer reviewed tidsskrifter.
- Opnåede forskningsresultater implementeres konkret og synligt i den kliniske dagligdag til gavn for patienterne
- Det tilstræbes løbende at 3 ph.d. studerende er tilknyttet afdelingen.
Afdelingens forskningsansvarlige læge leder afdelingens tværfaglige forskningsstyregruppe, med repræsentanter fra terapien og sygeplejen.
Forskningsansvarlig læge: Marianne Toft Vestermark. Send mail til Marianne
Forskningsaktiviteten og den forskningsansvarlige ”står på skuldrene” af kolleger og afdelingsledelsen. Samarbejdet med ledelsen har til formål at frembringe gunstige arbejdsbetingelser for forskningen, således, at forskningsaktiviteterne kan udfoldes.
Forskning bliver en succes ved:
- At kollegerne i Ortopædkirurgi byder ind med hver deres ekspertviden. Fra speciallægerne er der brug for ekspertviden indenfor hvert subspeciale, som sammen med den forskningsansvarliges forskningstekniske viden og vejledning, danner grundlag for konkrete forskningsstudier.
- At indsatsen er tværfaglig, hvor kollegerne i sygeplejen og terapien bidrager med ekspertviden og understøttes af den forskningsansvarlige.
- At prioritere deltagelse af nyansatte læger i forskningsarbejdet.
- At sikre kliniknær forskning, ved at forskere er ansat i stillinger med både klinisk- og forskningsarbejde.
For at styrke vores forskningsindsats er der behov for, at udvælge to overordnede fokusområder. Den forskningsansvarlige kommer med at oplæg til, hvad der skal være forskningsmæssige fokusområder ud fra Hospitalsenhed Midts Forskningsstrategi. Oplægget til fokusområder diskuteres herefter på afdelingens ledergruppemøde.
Fokusområdet vælges for 2 år af gangen og kan genvælges.
Alle projekter og studier der ønskes opstartet i Ortopædkirurgi skal fremlægges for den forskningsansvarlige. Herved opnås overblik over vores samlet indsats samt sparring på det enkelte projekt. Der skal opnås samtykke til deltagelse i og opstart af studier og mindre udviklingsprojekter fra den forskningsansvarlige, de involverede kolleger og afdelingsledelsen.
Afdelingens medarbejdere kan efter aftale mødes med den forskningsansvarlige til vejledning. I forbindelse med færdiggørelse af protokol, ansøgning til Videnskabsetisk Komité og afsluttende rapport eller artikel, skal der være mulighed for at blive fritaget fra det daglige arbejde i et rimeligt omfang, efter aftale med afdelingsledelsen. Dette i forhold til opgavens størrelse. Øvrig fritagelse fra det daglige arbejde kan opnås ved frikøb med fondsmidler, ligeledes efter godkendelse fra afdelingsledelsen.
Skuldersektoren:
- "Konservativ behandling, pladefiksering eller protese til proksimal humerus fraktur". Overlæge og ph.d. studerende Kaj Døssing. Kontakt Kaj
- "Fysioterapi og brace til patienter med scapula alata". Fysioterapeut og ph.d. studerende Helle Kvistgaard Østergaard. Kontakt Helle
- "Skulderkirurgi i regional analgesi suppleret med sedation". Læge og ph.d. studerende Kaj Døssing Kontakt Kaj
- "Efficacy of physiotherapist-supervised rehabilitation after two-part proximal humerus fracture treated non-operatively - A randomised controlled trial". Fysioterapeut og ph.d. studerende Helle Kvistgaard Østergaard. Kontakt Helle
Alloplastiksektoren:
- "HipStop – Kan HipStop-bandagen forbygge eller nedsætte risikoen for luksation af THA?" Fysioterapeut Berit Michaelsen. Kontakt Berit
Håndsektoren:
- "Non-operativ behandling versus operativ behandling efter distal radius fraktur". Overlæge Mette Schandorff. Kontakt Mette
Fod-/ankelsektoren:
- "Operativ versus ikke-operativ behandling af akillesseneruptur". Læge Marianne Vestermark. Kontakt Marianne
Der skal udfærdiges plan og retningslinjer for de Yngre Lægers forskningsaktivitet under praktik, ophold og ansættelse. Retningslinjerne er vedlagt som bilag (Bilag 1) og indeholder idekatalog over mulige studier til udførelse i Ortopædkirurgi.
Formål og rammerne
Når speciallægeuddannelsen er gennemført, skal lægen kunne:
- Formulere en problemstilling med henblik på vurdering af og evt. ændring af gældende klinisk praksis på baggrund af tilgængelig viden vedrørende aktuel klinisk praksis inden for eget speciale
- Gennemføre en systematisk udvælgelse i forskningslitteraturen til at belyse den valgte problemstilling
- Fortolke litteraturens resultater kritisk og anvende resultaterne til en kritisk vurdering af etableret praksis
- Vurdere eventuelle organisatoriske, økonomiske og etiske konsekvenser af at ændre praksis gennem udnyttelse af viden erhvervet ved litteraturgennemgangen
- Formidle resultatet af litteraturgennemgangen samt eventuelle øvrige overvejelser
Den overordnede tidsmæssige ramme på 20 dage er som hovedregel fordelt med 10 dage til den teoretiske del og 10 dage til selvstændigt arbejde med et mindre projekt. Den teoretiske del kan omfatte både egentlige kurser, struktureret vejledning samt præsentation og diskussion af projekt. Litteratur søgning ved Fagbiblioteket er blandt andet en mulighed. De 10 dages selvstændigt arbejde foregår i arbejdstiden efter vanlig procedure om rettidig anmodning til skemalægger med underretning til ledende overlæge, uddannelsesansvarlig overlæge og vejleder.
Forløb
- Første møde med forskningsvejleder fastsættes af skemalægger for yngre læger indenfor 14 dage fra ansættelsens start.
- På første møde skitseres formål og rammerne for forskningstræning samt såfremt HU-lægen har egen ide til projekt forsøges det imødekommet. Alternativt præsenteres HU-lægen for afdelingens idekatalog.
- Ved andet møde efter yderligere 14 dage fastsættes emnet for projektet og der udarbejdes tidsplan for arbejdet. Dato for næste møde aftales altid inden et møde afsluttes.
- Ved manglende progression i forløbet og deraf øget behov for tid og fokus på projektet arrangeres dette i forhold til det øvrige kliniske arbejde. I sådanne tilfælde inddrages uddannelsesansvarlig overlæge med henblik på tilrettelæggelse af arbejdsopgaverne.
- Forskningsvejledningsmøder afholdes i arbejdstiden og fortrinsvis på forskningsvejlederens administrative dag.
- Afdelingens speciallæger står til rådighed med ekspertviden indenfor deres respektive subspeciale.
Ide katalog
Emner for projektet kan eksempelvis være at:
- Udarbejde eller opdatere afdelingens eller almen praksis´ kliniske retningslinjer eller procedurebeskrivelse
- Gennemføre en litteratursøgning med henblik på vidensformidling
- Gennemføre et kvalitetsudviklingsprojekt
- Gennemføre en audit på baggrund af en aktivitetsregistrering
- Udarbejde en projektbeskrivelse
- Gennemføre et pilotprojekt med henblik på et egentligt forskningsprojekt
- Udarbejde en projektbeskrivelse som baggrund for en videnskabelig artikel
Vejledning
Vejleder er ansvarlig for at støtte den uddannelsessøgende under hele forløbet, herunder:
- Godkende forslag til projekt
- Være opmærksom på, at projektet kan gennemføres inden for den overordnede tidsramme
- Støtte den uddannelsessøgende i at planlægge forløbet
- Være ansvarlig for endelig godkendelse af det færdige projekt
Godkendelse
Godkendelse af det obligatoriske forskningstræningsmodul gøres betinget af at:
- Nødvendige teoretiske kurser indenfor forskningsmetodologi er gennemført
- Det selvstændige projekt er gennemført
- Projektet er præsenteret mundtligt
Projektet forventes afsluttet indenfor 12 måneder eller minimum i løbet af fase 1.
Viborg, d. 27. februar 2018
Marianne Toft Vestermark Afdelingslæge, PhD
Forskningsansvarlig
Ortopædkirurgi
Hospitalsenheden Midt, Viborg