Uddannelse
Anæstesiafsnittet på Hospitalsenhed Midt er godkendt som hoveduddannelsessted for Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje.
Uddannelsen gennemføres jf. Den Regionale Uddannelsesordning for Region Midtjylland. Uddannelsesordningen er udarbejdet på baggrund af Cirkulæret om specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje og godkendt af sundhedsstyrelsen.
Uddannelsen gennemføres jf. Det Regionale Uddannelsesprogram for Region Midtjylland, som beskriver mål og rammer for uddannelsen samt en plan for mundtlig og skriftlige evalueringer.
Uddannelsesprogrammet skal sikre ensrettede rammer og vilkår for afvikling at de kliniske uddannelsesforløb i regionen samt styrke de interhospitale uddannelsessamarbejde.
Uddannelsen på Hospitalsenhed Midt gennemføres på to matrikler – Regionshospitalet Viborg og Regionshospitalet Silkeborg.
Uddannelsesforløbene er struktureret, så kursisten opnår en bred specialuddannelse af høj kvalitet, og som lever op til de i cirkulæret skitserede formål og mål.
Specialuddannelsen gennemføres over 24 måneder og er en kombineret teoretisk og klinisk uddannelse.
Den kliniske uddannelse er altovervejende praksisrelateret og struktureres og varetages af en uddannelsesansvarlig sygeplejerske samt tre kliniske vejledere med stor engagement og deltagelse fra afsnittes øvrige anæstesisygeplejersker.
De gennemgående lærings- og evalueringsmetoder i uddannelsen er:
- Kompetencekort
- N-ANTS
- Fokuserede praksisbeskrivelser
- Simulationstræning
- Skriftlige evalueringer
Læs mere om uddannelsen i Plan2Learn
Uddannelsesansvarlig sygeplejerske
Dorte Buur Larsen
Tlf. 78 44 52 74
Skriv til Dorte
Intensiv varetager specialuddannelse for sygeplejersker i intensiv sygepleje. Uddannelsen planlægges ud fra Sundhedsstyrelsens Bekendtgørelse og Cirkulære om specialuddannelse for sygeplejersker i intensiv sygepleje.
Formålet med uddannelsen er, at sygeplejersker erhverver sig de fornødne færdigheder og kompetencer til at kunne praktisere den intensive sygeplejerskes funktionsområde.
Selve uddannelsen indledes med et halvt års introduktion i egen afdeling. Efter indstilling påbegyndes en 1,5-årig specialuddannelse indeholdende en teoriperiode med eksamen, uddannelse i egen afdeling med vejledningsdage og klinikundervisning, ekstern uddannelse i en anden intensiv afdeling samt opvågningsafdeling. Specialuddannelsen afsluttes med en teoretisk opgave.
Specialuddannelsen i Intensiv varetages af 2 kliniske vejledere samt 1 uddannelsesansvarlig.
De gennemgående lærings- og evalueringsmetoder i uddannelsen er:
- Kompetencekort
- Praksisbeskrivelser
- Skriftlige evalueringer
Yderligere information findes i Plan2learn.
Uddannelsesansvarlig sygeplejerske
Caroline Knudsen
Tlf. 78 44 52 69
Skriv til Caroline
Sygeplejerskeuddannelsen på Operation og Intensiv |
Vi varetager uddannelsen af sygeplejestuderende fra 1., 2., 3., 4., 5. og 6. semester. Den studerende vil primært blive tilknyttet ét sted. Bedøvelse, Intensiv, Operation, Dagkirurgi eller Opvågning, med undtagelse af 5. semester hvor man som studerende kommer i " rotationspraktik" alle 5 steder. |
Sygeplejestuderende tilknyttet bedøvelse |
På Bedøvelse kan sygeplejestuderende i samarbejde med anæstesisygeplejersken bla. via korttidskommunikation skabe tillid og omsorg for operationspatienten. Derudover kan man som studerende lære at modtage patienten til operation. Monitorere patienten, anlægge venflon samt forholde sig klinisk til patienten og til de målte værdier som blodtryk, puls og saturation både før og under anæstesi.
Den kliniske vejledere på Bedøvelse er: Lone Krogh, Klinisk vejleder |
Sygeplejestuderende tilknyttet intensiv |
De kliniske vejledere på intensiv er: Tove Møller Jensen, Klinisk vejleder Anna Marie Justesen, Klinisk vejleder |
Sygeplejestuderende tilknyttet operation |
Sygeplejestuderende tilknyttet operation vil lære at varetage sygeplejehandlinger, der vedrører omsorg og patientsikkerhed for den individuelle operationspatient i forhold til korttidskontakt, infektionsprofylakse og operationsteknik i både den usterile og sterile funktion.
De kliniske vejledere på Operation er: Mette Snedker Grøndahl, Klinisk vejleder Per Mikkelsen, Klinisk vejleder Helle Grønne Nielsen, Klinisk vejleder |
Sygeplejestuderende tilknyttet Dagkirurgi |
I Dagkirurgi vil den sygeplejestuderende møde patienten der skal opereres og udskrives samme dag. Patienten skal forberedes og informeres til operation. Den studerende møder patienten igen ,lige efter operation, hvor patienten observeres og behandles tæt i forhold til vitale værdier, kvalme og smerter i det postoperative forløb. Forløbet afsluttes med information, så patienten kan udskrives og være selvhjulpet i hjemmet. Der vil være fokus på omsorg for det enkelte menneske i et postoperativt forløb, hvor information , kommunikation, kortidskontakt og patientens mestringsevne er væsentlige elementer. Kliniske vejleder på Dagkirurgi er: Hanne Rask Pedersen, Klinisk vejleder |
Sygeplejestuderende tilknyttet opvågning |
På Opvågning møder den studerende den ny opererede patient, traumepatienten og den intensiv patient. Den studerende vil hovedsalig have fokus på den nyopererede patient, som observeres og behandles tæt, i forhold til vitale værdier, kvalme og smerter i et postoperativt forløb. Der er fokus på omsorg ,for det enkelte menneske i et postoperativt forløb, hvor korttids sygepleje og kommunikation spiller en central rolle. Klinisk vejleder på opvågning er: Hanne Rask Pedersen, Klinisk vejleder |
Semester beskrivelser |
Hvis du vil vide mere omkring de enkelte semesterbeskrivelser for uddannelsesstederne følg dette link og vælg semester samt klinisk studieplan
https://praktik.via.dk/sygeplejerske-viborg/semesteruddannelsen-2016/Sider/default.aspx |
Afdelingen modtager medicinstuderende, der er på hjerte-lunge-kar-semesteret, dvs. 9. semester og dermed lidt ældre studerende, der mangler 1½-2 år i at være uddannede.
De kommer 2 uger ad gangen, max. 8 dage, og højst 6 personer. På disse få dage giver vi dem en bred introduktion til vores speciale. De vil således opleve operationer i både generel anæstesi samt i regional analgesi, være med ved forskellige smerteproblematikker, komme med til akutte kald ved traumer og medicinske patienter, komme med på stuegang ved intensive patienter samt få tilbud om en enkelt dag at køre med på lægebilen. Derudover er der mulighed for at gå med i vagt i aftentimerne, hvor den pågældende følger med anæstesiforvagten rundt på dennes ofte meget varierede opgaver.
Under opholdet afholder vi 8 timers eksaminatoriske klinikker, typisk fordelt på 4 x 2 timer.
De studerende får rent praktisk mulighed for at lægge venflons, tage arteriepunkturer, maskeventilere, lave anæstesitilsyn samt superviseret evt. gå en lettere intensiv stuegang. Endvidere har vi vort eget simulationsrum, hvor de på dukker kan træne intubation, spinalbedøvelse mm.
Der er 2 lektorer, overlæge Susan Kang Pedersen og overlæge Anne Rasmussen, der organiserer opholdet, men hele afdelingen hjælpes ad med at give de studerende en god introduktion til vores spændende speciale.
Kompetenceudvikling
For nyansat personale i Intensiv følges der et planlagt introduktionsprogram.
Endvidere tilknyttes man 1-2 mentorer, som man i starten følges tæt med. Dette gælder både for nyansatte med specialuddannelsen, men også ansatte uden specialuddannelsen.
Formålet med introduktionsprogrammet er at sikre, at du opnår de kompetencer, som er en forudsætning for, at du selvstændigt kan varetage de mest almindelige opgaver i afdelingen. Programmet er rettet mod delvis opnåelse af kompetenceniveau 1. Niveauet for de opnåede kompetencer vil desuden afhænge af din erfaring og en eventuel efter- og videreuddannelse.
Er du sygeplejerske uden specialuddannelsen i intensiv sygepleje er formålet med programmet desuden, at du efter dokumenteret, gennemført og evalueret introduktionsperiode har opnået de kompetencer, som det forudsættes for påbegyndelse af specialuddannelse.
Der afvikles sygeplejefagligt forum i 4 gange om ugen. Formålet med sygeplejefagligt forum er at sikre:
- Faglige bevidstgørelse og dygtiggørelse
- Ajourføring af den intensive behandling, pleje og støtte af pårørende
- Synliggørelse af udviklingspotentialer
- Kvalitetssikring og - udvikling
Der afvikles 1 gange årlig medarbejder udviklingssamtale, hvor fokus er på fremadrettet af lægge en plan for at styrke ens kompetencer.
Vi varetager specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje. Uddannelsesforløbet strækker sig over 2 år og er kombineret med både teoretiske og kliniske forløb. Der ansættes som udgangspunkt to sygeplejersker årligt i kursiststillinger.
Afsnittet tilbyder et bredt og varieret spektrum af den anæstesiologiske sygepleje, og uddannelsen erhverves i et læringsmiljø, hvor tilegnelsen af viden, færdigheder og kompetencer altovervejende foregår praksisnært, og under vejledning af kompetente og engageret anæstesisygeplejersker.
Vores opgave er at:
- Give anæstesi/bedøvelse i forbindelse med operation og forskellige undersøgelser
- Tage os af smertebehandling i forbindelse med operation og fødsler
- Deltage i modtagelsen af svært syge og hårdt tilskadekomne patienter
Der afholdes introduktion for alle nyansatte sygeplejersker og SOSU assistenter på OP.
Alle praktiske opgaver vedrørende ansættelsen og tilrettelæggelsen af uddannelsesforløbet, samt koordinering af løbende evalueringer i uddannelsesforløbet varetages af koordinerende vejleder.
Uddannelsen i praksis varetages af et fast vejlederteam i samarbejde med den uddannelsesansvarlige og følger faste uddannelsesprogrammer indenfor hver af afdelingens 3 speciale-grupper.
Dette forløb er af fastlagt varighed, men tilpasses den enkeltes individuelle behov, således at man opnår de nødvendige kompetencer til løsning af operationsafsnittes opgaver. I dette forløb indgår der for alle fastansatte sygeplejersker et klinikforløb med 7 hele undervisningsdage med den koordinerende vejleder, hvor der med teoretisk afsæt sættes fokus på en række relevante emner for uddannelsen på OP.
Operationsafsnittet har desuden faste formaliserede studieforløb for jordemoderstuderende og radiografstuderende.
Operation og Intensiv har løbende en stor gruppe uddannelseslæger på forskellige trin i speciallægeuddannelsen, oftest 5-6 læger i introduktionsstilling og 3-5 1. reservelæger i sidste år af hoveduddannelsen.
Operation og Intensiv har én uddannelsesansvarlig overlæge og én uddannelseskoordinerende yngre læge og en uddannelsesansvarlig yngre læge, som sammen varetager uddannelsesindsatsen i afdelingen.
Introduktionsstillingerne opslås løbende, når der er en ledig stilling. Stillingsopslagene kan findes på:
Hoveduddannelserne opslås 2 gange årligt med ansættelse fra 1. november og fra 1. maj. De første tre år af hoveduddannelsen foregår på universitetssygehusene i Aarhus eller Aalborg.
Læs mere om:
Uddannelsesansvarlig overlæge
Uddannelsesprogrammer
Uddannelsesregion Nord
Blokuddannelsesansvarlige overlæger:
- Lars Bech, lars.d.bech@viborg.rm.dk / tlf. 78 44 52 19
- Torben K. Laustrup, torben.krabbe.laustrup@viborg.rm.dk / tlf. 7844 5222
Full Scale Simulationstræning og færdighedstræning anvendes i afsnittene som læringsmetode og som redskab for kompetenceudvikling. Der gennemføres kontinuerligt simulationstræning i afsnittene både mono - som tværfaglig. Det tilstræbes at gennemfører simulationstræningen så autentisk som muligt, således gennemføres disse i vid udstrækning on location. Afdelingen råder desuden over et mindre færdighedslaboratorium med diverse torsoer, procedurebakker og elektroniske udstyr til både færdighedstræning, mindre simulationstræning, små undervisningsseancer, og for selvstudie.
Ansvarlig af afsnittenes afholdelse af simulations- og færdighedstræning er anæstesiologisk overlæge samt uddannelsesansvarlig sygeplejerske, og afdelingen råder over adskillige veluddannede og kompetence simulationsinstruktører.
Formålet med afholdelse af Full Scale simulationstræning er, at denne form for simulation tillader træning og udvikling af viden og færdigheder uden risiko for patienter i klinikken. Full-scale Simulation involverer desuden teamsamarbejde, og således er formålet også at træne de ikke-tekniske færdigheder med henblik på et mere effektivt samarbejde i det tværfaglige team, og således øget patientsikkerheden.
Formålet med færdighedstræning er træning af en specifik færdighed eller procedure uden ulempe og risici for patienten. Færdigheder der er vanskelige eller sjældne kan trænes et stort antal gange. Træning kan foregå uforstyrret, hvor læring er i fokus.
E-Læring anvendes i afdelingen jf. regionens anbefalinger og anvisninger. Så ansat i afdelingen er man tilmeldt følgende E-læringskurser
- Genoplivning på forskellige niveauer relateret til daglig funktion
- Brandskolen
- Gør det let – forflyt med hjælpemidler
- Håndhygiejne
- Kontorergonomi
- Luftvejshåndtering
- Lægemiddelregning
- Transfusionsstrategi for ordinerende læger
- Trykskade forebyggelse
- Undgå stikskader
Genoplivning er som eneste E-læringskursus som er obligatorisk og skal gennemføres årligt, mens de resterende kurser kun anbefales at gennemføre.
Der afholdes hver onsdag 1 times formel undervisning i alle afsnit, og der undervises både mono- og tværfagligt.
Emnerne for undervisningen er relateret til praksis og målrettet den viden og de færdigheder, der kan kvalificere praksis og de arbejdsopgaver, som praksis er bundet op på.
Den uformelle undervisning praktiseres dagligt i alle afsnit på alle niveauer og for alle faggrupper.
Afdelingen er karakteriseret af endog meget stor uddannelsesaktivitet, således både medicinske og kirurgiske speciallægeuddannelser, ligesom introduktionslægerne er rigt repræsenteret i afdelingen. Afdelingen fungerer desuden som uddannelsessted i eksterne uddannelsesforløb, eksempelvis sekretæruddannelsen.
Sidst men ikke mindst er mange faggrupper også fra primærpraksis på kortere eller længere praktikophold i afdelingen, eksempelvis Falckredderuddannelsen.