Ph.d.-studerende
Malene Glud
MSc Human Nutrition
Vejledere: Marie Dahl, Nikolaj Thure Krarup
Projekt:
Barrier for sekundær behandling af åreforkalkning
Ph.d.-projektet har til formål at identificere barrier for optimal sekundær behandling af åreforkalkning. Internationale studier har vist, at blot 33 procent af patienter med åreforkalkning når i mål med at reducere deres LDL-kolesterol efter de europæiske anbefalinger fra 2019.
Ph.d.-projektet har til formål at belyse barrier for efterlevelse af disse anbefalinger for sekundær behandling af åreforkalkning blandt patienter, praktiserende læger og konsultationssygeplejerske. Projektet indeholder 3 delstudier. To af delstudierne vil fokusere på patienternes barrier og et delstudie vil fokusere på klinikernes barrier.
Projektet vil være fundamentet for udviklingen af en fremtidige intervention, som skal hjælpe flere patienter i mål med at reducere deres LDL-kolesterol efter de europæiske anbefalinger.
Projektet har et internationalt samarbejde med Dr. Kim Smolderen, Yale University, USA.
Delstudier:
1. delstudie: Udvikling af patient spørgeskema
Dette studie er et design studie, som beskriver udviklingen af patientspørgeskemaet, bl.a. med en gennemgang af patientpanelet og projektpartnergruppen. Spørgeskemaet vil også blive valideret med en indholdsvalidering og resultaterne heraf vil også være en del af dette studie.
2. delstudie: Fieldtest af patient spørgeskema
Spørgeskemaet vil blive testet blandt 200-400 patienter i sekundær behandling af åreforkalkning. Deskriptiv data analyse vil blive udført og resultaterne vil belyse patienternes barrier for efterlevelse.
3. delstudie: Interview af praktiserende læger og konsultationssygeplejerske.
Interviewguiden er udviklet ud fra "The Theoretical Domain Framework" og vil udgangspunktet for de kvalitative interviews. Data vil blive transskriberet og en kvalitative indholdsanalyse vil bliver udført og resultaterne vil belyse klinikernes barrier for efterlevelse.
Christina Donstrup
Cand.scient.san.publ., MSc Public Health
Vejledere: Marie Dahl, Jes Lindholt, Britt Borregaard, Chalotte Winther Nicolajsen
Projekt:
Prævalens og konsekvenser af angst og depression blandt danske patienter med perifer arteriesygdom i nedre ekstremiteter
Ph.d.-projektet, som er en del af the Danish Vascular (DanVasc) survey, har til hensigt at undersøge forekomsten og i særlig grad konsekvenserne af angst og depression blandt patienter med perifer arteriesygdom i nedre ekstremiteter (lower extremety arterial disease – LEAD) samt faktorer, som kan have betydning for dårligere prognoser.
LEAD er den mest udbredte form for karsygdom på verdensplan, der påvirker cirka 8 procent af den europæiske befolkning. Med den accelererende stigning i antallet af ældre borgere, hvor andelen af >=80-årige forventes at tredobles fra 2020 til 2050, er handling presserende for at begrænse omfanget af menneskelige og samfundsmæssige omkostninger forbundet med LEAD.
Patienter med LEAD oplever blandt andet gangbesvær og følelse af magtesløshed. Derudover kan LEAD føre til amputation. De fatale konsekvenser af LEAD har dyb indvirkning på patienternes hverdagsliv og mentale sundhed.
LEAD er desværre et meget underrepræsenteret videns- og behandlingsområde. Internationale undersøgelser viser, at forekomsten af angst og depression ses hos cirka 1 ud af 3 patienter med LEAD, og i høj grad er forbundet med dødelighed og øget risiko for amputation. Midlertidige resultater af forekomsten af angst og depression fra the Danish Vascular (DanVasc) survey blandt danske patienter med LEAD viser tilsvarende resultater.
Ph.d.-projektet bygges op omkring tre studier, herunder to tværsnitsundersøgelser, der undersøger forekomst og konsekvenser af LEAD baseret på patientrapporteret (PRO) data fra DanVasc survey kombineret med registerdata. Det tredje studie er en psykometrisk evaluering af Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) til brug blandt danske patienter med LEAD.
Studie 1: Tværsnitsundersøgelse, som har til formål at undersøge forekomst af symptomer på angst og depression ved baseline og udforske associerede karakteristika ved brug af selvrapporterede (PRO) data samt registerdata.
Studie 2: Tværsnitsundersøgelse, som har til formål at undersøge sammenhængen mellem symptomer på angst og depression og major cardiovascular events (MACE), major limb events (MALE), dødelighed samt overholdelse af behandling.
Studie 3: Evaluering af de psykometriske egenskaber af the Hospital Anxiety and Depression scale (HADS) blandt patienter med LEAD ved at sammenligne HADS med andre selvrapporterede generiske PROM's indsamlet via DanVasc survey ved baseline, herunder EQ-5D-5L, Sleep Sufficient Index (SSI), Minimal Insomnia Symptom Scale (MISS) og 3-item Loneliness Scale (TIL-S).
Jens Peder Dreyer Paludan
Klinisk Fysiologisk Afdeling
Vejledere: Helle Zacho, Christian Høyer, Annette Høgh
Projekt:
- Head-to-head sammenligning af transkutan iltmåling og hudperfusionstryk til bestemmelse af amputationsniveau
- Sammenligning af tå- og ankel-måling med transkutan iltmåling til bestemmelse af sårhelingspotentiale hos patienter med fodsår
- Måle variation og dag til dag variation ved transkutan iltmåling
Kandidatspecialer
Mette Qvortrup
Hjertesygdomme, sundhedsfaglig kandidat
Vejledere: Marie Dahl, Nikolaj Thure Krarup
Projekt:
Progression of carotid plaque among postmenopausal asymptomatic women: A prospective observational population-based follow-up study
Emil Lau Friis Cronfelt Vasegaard
Sårcenter/Karkirurgi, medicin
Vejledere: Annette Høgh, Jens Peder Dreyer Paludan
Projekt:
Optimizing compression therapy in patients with peripheral artery disease and edema
Øvrige tilknyttede studerende
Benjamin Kitte Stendahl
Psykologi studerende
Vejleder: Marie Dahl
Projekt:
PAD-patienters perspektiver på konservativ behandling: et fænomenologisk interview.