I Afasifællesskabet deltager en frivillig samtalehjælper til at støtte kommunikationen. Foto: Hjernesagen

-De sædvanlige her, siger en kvinde, da klokken nærmer sig 10:25.  

Hun ses kortvarigt på skærmen med et smil. Der høres spredte grin fra nogle af de andre deltagere. Skærmbilledet skifter, afhængigt af hvor lydene kommer fra. Der er glimt fra en stue i en kolonihave, hvor Weber-grillen står på terrassen lige uden for vinduet. En deltager sidder med sit køkken i baggrunden, og en anden har sløret alting rundt om sig selv. De er alle logget ind i Afasifællesskabets digitale møderum, hvor Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering denne fredag formiddag er inviteret med. 

-De sædvanlige her’ siger du, Lisbeth. Ja, hvor er det dejligt, siger Maria Nysom Kjærgaard med langsom og tydelig tale.  

Hun er audiologopæd og projektleder for Afasifællesskabet, og hun deltager i dag som frivillig samtalehjælper. Hun støtter samtalerne, så alle uanset afasiens sværhedsgrad har bedre mulighed for at følge med og kommunikere dét, de har lyst til. 

Afasifællesskabet er et gratis tilbud om online fællesskab for mennesker med afasi, der har lyst til at møde andre personer med afasi med fokus på hygge og socialt samvær. Projektet er et samarbejde mellem Hjernesagen, Center for Kommunikation og Velfærd og Syddansk Universitet.

Hver enkelt deltager logger sig på via Zoom, og alle er velkomne til at deltage. Denne fredag formiddag i juni deltager 13 personer med afasi fra hele Danmark, og samtalerne bliver støttet af audiologopæd Maria Nysom Kjærgaard. Samtalegruppen varer i 45 minutter.  

Afasifællesskabet “det betyder alt,” fortæller Lisbeth Olsen. Det er svært for hende at få sagt de ord, hun har i hovedet, så hun udtrykker sig ofte med enkelte ord. Hun nævner “fællesskabet” og at de er “ligesindede” som vigtigt, da ViC´s journalist efter samtalegruppens afslutning spørger ind til det.  

Lisbeth Olsen bor i Jyderup på et plejehjem og er en af fredagens 13 deltagere. Hun “glæder sig”, og det er “positivt” at være med. Lisbeth Olsen viser med kameraet, at hun har et maleri af en hund og en kat hængende over sofaen. Hun peger på sig selv for at fortælle, at hun selv har malet det. Hun kan godt lide kunst og deltager også i en samtalegruppe med temaet “kunst og kultur”. 

Jubilæum og ærespris

I den åbne samtalegruppe om fredagen bestemmer deltagerne selv, hvad de har lyst til at tale om. Og det er forskelligt fra gang til gang, hvem og hvor mange der siger noget.  

Er der nogen af jer, der har oplevet noget i løbet af ugen?, spørger Maria Nysom Kjærgaard, da klokken er blevet 10.30.  

Der bliver som altid givet god tid til at svare.  

-Det har jeg, siger en kvinde.  

Hun fortæller begejstret, at hun har deltaget i fejringen af Hjernesagens 30-års jubilæum sammen med en af de andre kvinder. Her fik tre mænd med afasi overrakt en ærespris af protektor dronning Mary. Kvinden havde hilst på mændene før overrækkelsen.  

-De var fandme flotte i tøjet, fortæller hun.  

Maria Nysom Kjærgaard siger:  

-Jeg har faktisk et par billeder derfra, og jeg finder dem lige frem her. Kan I se dronningen? Så kan I se Kenneth, Yago og Peter få overrakt prisen fra dronningen. 

Det er almindeligt i Afasifællesskabet, at samtalehjælperen og de enkelte deltagere viser billeder, benytter Google Maps og lignende, eller benytter computerens kamera til at vise konkrete ting i hjemmet, når det kan støtte samtalerne.  

Hjemmedyrkede grøntsager

Audiologopæd og projektleder i Afasifællesskabet, Maria Nysom Kjærgaard, støtter samtalerne i onlinefællesskabet, så alle uanset afasiens sværhedsgrad har mulighed for at deltage. Foto: Hjernesagen

-Er der nogen af jer, der er i gang ude i haven lige for tiden?, spørger Maria Nysom Kjærgaard.  

-Ja - hindbær - blåbær - radiser - tomater, siger Lisbeth Olsen.  

En anden kvinde spørger:  

-Er det i det fri, eller er det i drivhuset?.  

En mand bryder ind:  

-Jeg har en drivhus her med agurker på, og den er helt ny.  

Maria Nysom Kjærgaard siger:  

-Lige et øjeblik, jeg kan se, at Lisbeth lige er ved at vise noget.  

Der bliver rumsteret med kameraet, og så ses en lille have kortvarigt på computerskærmen.  

-Det her er ude fra Lisbeths have, kan jeg se, siger Maria Nysom Kjærgaard.  

Den anden kvinde siger  

-Det fri, det fri, og Lisbeth Olsen svarer:  

-Ja!. Manden siger:  

-Ej, dét er kønt. 

-Og du var lige ude og hente noget?, siger Maria Nysom Kjærgaard henvendt til manden, som var blevet bedt om at vente.  

-Ja, fra i går af, det så flot, der er fler’ endnu da, siger han og viser en agurk.  

-Så I er begyndt at have hjemmedyrkede agurker? spørger Maria Nysom Kjærgaard.  

-Ja, simpelthen, svarer han.  

-Det er snack-agurker, siger en kvinde.  

-Har du også sådan nogle? spørger Maria Nysom Kjærgaard.  

-Nej, ikke mere. Jeg havde før. Men jeg har nogle blomster og krydderurter, svarer hun.  

En sort-brun kat springer op på kvindens bord og lægger sig til rette foran computeren. -Det er hendes plads, siger hun, og flere af de andre deltagere griner.  

Fakta

Afasifællesskabet

Afasifællesskabet bliver støttet af Veluxfonden og fra 1. november 2024 af Trygfonden. Det et projekt og samarbejde mellem Hjernesagen, Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi i Region Syddanmark samt Syddansk Universitet.  

Det er gratis for personer med afasi at deltage i samtalegrupperne, der foregår online via Zoom.  

Der tilbydes faste samtalegrupper, hvor de samme personer mødes hver uge, og der tilbydes åbne samtalegrupper og temagrupper, hvor alle er velkomne til at logge sig på og deltage fra gang til gang.  

Deltagerne bestemmer selv, hvad de gerne vil snakke om. Samtalerne omhandler ofte, hvad der sker i hverdagen, interesser, fjernsyn og nyheder, dilemmaer, tips og tricks til livet med afasi. 

Alt efter behov vil der deltage en frivillig samtalehjælper til at støtte kommunikationen. 

En samtale varer i 45 minutter.  

Tilmelding til og mere information om Afasifællesskabet kan findes hos Hjernesagen