Hele familien har behov for støtte, når en person rammes af afasi
Der manglede tilbud om støtte til hele familien, da socialrådgiver Charlotte Storgaard i 2015 fik afasi efter en hjerneblødning.
I 2015 blev livet ændret dramatisk, da 58-årige Charlotte Storgaard fra Aarhus fik afasi efter en hjerneblødning. Hun var alenemor til to teenagere, og frem til hjerneskaden arbejdede hun som socialrådgiver og kaospilot. Resten af livet vil det være vanskeligt for hende at udtrykke sig verbalt. Specielt fordi hun har ordfindingsbesvær og mangler de rigtige stedord og forholdsord (afasi), men også fordi hun har svært ved at finde den rigtige mundstilling til at sige ordene (verbal apraksi).
Afasi er årsag til, at Charlotte Storgaard udover de verbale udfordringer, har nedsat evne til at bruge skriftsproget (agrafi), og hun har forstyrrelse i evnen til at læse (aleksi).
Dette betyder, at hun ved kommunikation bruger megen energi på at holde fokus og finde ordene. De skal en omvej inde i hjernen, inden de kommer frem. Efter ønske fra Charlotte Storgaard er citater i artiklen skriftligt redigerede.
Afasi påvirker kommunikation, interaktion og fordeling af praktiske gøremål i familien, og det enkelte familiemedlem skal finde ind i nye roller.
- Min datter sagde “Det er som at være mor for sin mor”. Sådan følte hun det i starten. Hun vidste godt, at “deep-down” var jeg den samme. Og hun vidste, at jeg skulle passe på hende. Men det var meget sorgfuldt og angstprovokerende at se de udfordringer, jeg stod med. Nu kunne jeg ikke selv skrive, men måtte bede hende hjælpe mig med dét samt andre praktiske gøremål, fortæller Charlotte Storgaard.
Behov for viden om afasi
Charlotte Storgaard fik selv god træning og støtte, og det er hun taknemmelig for. Men når hjernen skades, rammes ikke kun den hjerneskadede, men også børnene, den øvrige familie, venner, kollegaer og arbejdssted. Det var Charlotte Storgaards oplevelse, at der manglede et tilbud om støtte til hele familien.
Ingen i familien havde forhåndsviden om afasi og livet med afasi. Charlotte Storgaard kunne ønske sig, at en fagperson med viden om afasi havde givet information til voksne pårørende og også til børnene, så de kunne forstå det.
- Min datter sagde til mig, at det var umuligt at forklare sine venner, hvad afasi betyder. Hun manglede simpelthen viden om afasi for at kunne forklare det til sine venner. Vennerne forstod ikke betydningen af det handicap, hendes mor havde fået, siger hun.
Særligt børnene kunne godt have brugt, at nogen havde forklaret dem, at deres mor var den samme bagved afasien.
Charlotte Storgaard kunne se en fordel i, at en fagperson med viden om afasi kontinuerligt havde støttet og forklaret børnene, hvad der skete med deres mor, og havde hjulpet familien med praktiske opgaver.
- Familien ville have haft glæde af en fagperson, som kunne støtte hele familien hele vejen, siger hun.
Behov for logopædisk støtte
Allerede fra hun var indlagt på hospitalet, var Charlotte Storgaard fast besluttet på, at hun ville kæmpe for at generhverve så mange sproglige færdigheder som muligt. Hun ville kunne være der for sine børn.
Hun forestiller sig, at det ville have været en hjælp, hvis en logopæd fra starten havde snakket med børnene om deres mors kommunikationshandicap, og hvis tilbuddet om kommunikationstræning- og støtte i højere grad havde været rettet mod hele familien.
- Logopæden kunne f.eks. have forklaret, hvordan sproglyde bliver dannet, og hvorfor det er så udfordrende for mig både at finde ordene og artikulere dem, siger Charlotte Storgaard.
Først var hun 3,5 måned på Hammel Neurocenter, og efter hjemkomst fortsatte den logopædiske træning 2-3 gange om ugen i Aarhus Kommune. De øvrige dage trænede Charlotte Storgaard med sin mor, der er cand.mag. i dansk og engelsk.
- Min mor havde tålmodighed til at blive ved og ved og ved. Det første halvandet år kunne jeg kun træne, når nogen sad ved siden af mig, siger hun.
Med intensiv træning og støtte lykkedes det for Charlotte Storgaard at få mange ord tilbage. Og hun har stadig fokus på at generhverve ord, når hun kommunikerer i sin dagligdag.
Behov for psykologsamtaler
Charlotte Storgaard husker ikke særlig meget fra de første dage på intensivafdelingen. Men hun kan tydeligt genkalde sig angsten i sin søns øjne, selvom hun kun så ham i ganske få sekunder, før hun var væk igen. Han besøgte hende sammen med sin søster, fordi der kun måtte komme to personer ind på stuen ad gangen.
- Min søn kunne have haft brug for, at der var en empatisk sygeplejerske eller anden fagperson, der kunne støtte ham og have fokus på ham, inden han skulle ind på intensivafdelingen og se sin mor have det så dårligt, fortæller Charlotte Storgaard.
I tiden efter hjerneskaden var hvert enkelt familiemedlem blevet væltet omkuld, og hun stod meget alene med børnene og livsomstillingen i familien.
Charlotte Storgaard fik bevilget en del psykologtimer. Nogle af timerne valgte hun at videregive til sine børn, der fik psykologsamtaler sammen på trods af forskellige aldre og oplevelser.
Det kunne have hjulpet børnene bedre, hvis der havde været bevilget psykolog til dem særskilt. Der var klart et behov for individuel intervention, siger hun.
Charlotte Storgaard mener, at der burde være et stående tilbud til familier med afasi om både individuelle og familieorienterede psykologsamtaler, fordi der med mellemrum dukker behov op igennem livet med afasi.
Det er snart 9 år siden, hun fik afasi og verbal apraksi. Med tilbageblik kunne hun ønske sig, at der generelt havde været et mere helhedsorienteret tilbud til hendes familie med afasi.
- Selvom jeg arbejdsmæssigt og erfaringsmæssigt burde vide hvad og hvordan, lykkedes det ikke for mig at give mine børn den hjælp, de havde brug for i den første svære tid efter min skade. Dette havde store konsekvenser for børnene, og rejsen hertil har været farefuld og smertelig. Jeg er sikker på, at det havde været billigere både menneskeligt, sundhedsmæssigt og samfundsmæssigt, hvis der havde været en mere helhedsorienteret hjælp til familien i stedet for at fokusere på mig som hjerneskadet, fortæller Charlotte Storgaard.
I 2022-23 var Charlotte Storgaard medlem af rådgiverpanelet i forskningsprojektet Familier med afasi på vej, hvor hun har kunnet videregive sine erfaringer til hjælp for andre familier med afasi. Projektet mundede ud i udgivelsen af et idékatalog i februar 2024.
Fakta
Afasi
Afasi kan opstå ved en skade oftest i hjernens venstre side, som er vigtig for sproglig bearbejdning og dermed for en persons evne til at kommunikere.
Afasi kan ramme hele eller dele af sproget, f.eks. det sproglige udtryk (ord og sætninger), sprogforståelsen, evnen til at læse (aleksi) og stave (agrafi), eller evnen til at forstå og bruge kropssprog.
Selvom personer med afasi har bevaret evnen til at tænke og ofte ved, hvad de vil sige, forhindres de af det manglende sprog.
Verbal apraksi kan forekomme sammen med afasi. Det er en talemotorisk forstyrrelse, som påvirker viljestyrede bevægelser, og som giver – ofte usystematiske - vanskeligheder med at planlægge, igangsætte og udtale ord.
Afasi kan behandles af (audio)logopæder. For en del personer kan afasien dog blive kronisk, omend vedvarende bedring er mulig.
Hvert år rammes cirka 12.000 personer i Danmark af stroke. Det vil sige en blodprop eller blødning i hjernen. På landsplan lever omkring 110.000 personer med konsekvenser af stroke. Heraf anslås ca. 1/3 at leve med afasi. Derudover har et ukendt antal personer afasi efter andre former for erhvervet hjerneskade.