Kom i erhvervspraktik i 9. eller 10. klasse og få indblik i, hvordan det er at arbejde på et hospital.
Få indblik i arbejdet på et hospital
Du skal gøre dig klart, at kommer du i praktik på en hospitalsafdeling, deltager du i basale sygeplejeopgaver, herunder muligvis at hjælpe patienter med personlig hygiejne sammen med en professionel hospitalsansat. Det kræver stor tillid fra en patient, at overlade dette til andre mennesker, og du skal varetage opgaven med høflighed og respekt.
På et hospital sker der mange glædelige ting. Mennesker bliver kureret for deres sygdomme, børn kommer til verden etc. Men der sker også nogle sørgelige ting. Nogle mennesker dør på hospitalet, andre skal overkomme svær sygdom eller støtte deres pårørende i en hård tid. Disse mennesker kan være kede af det, bange eller vrede. At hjælpe disse mennesker under deres ophold på hospitalet er en givende oplevelse, og du kan altid tale med personalet, hvis du oplever noget, der virker stærkt på dig.
At arbejde på et hospital er et spændende og udfordrende job. Man har en meget varieret arbejdsdag, arbejder med mange forskellige mennesker og gør en forskel i hverdagen. Hvis du er interesseret og motiveret kan du få et rigtig godt og spændende praktikophold på Hospitalsenhed Midt.
Sådan gør du
På Hospitalsenhed Midt har vi fire faste uger om året, hvor vi tilbyder erhvervspraktikanter fra 9. og 10. klasse at komme i praktik.
Du skal henvende dig til din UU vejleder og søge om specialrettet praktik. Så kan UU vejlederen være behjælpelig med, hvordan du søger om netop det du ønsker.
Faggrupper, hvor du kan komme i praktik
På hospitalet arbejder mennesker med mange forskellige og spændende funktioner.
Der er både læger, sygeplejersker, jordmødre, diætister, malere, radiografer, ergoterapeuter, gartnere, tandlæger, psykologer, elektrikere, lægesekretærer, bibliotekarer, chauffører og mange flere. Det er ikke alle steder, der er mulighed for praktik, men du vil opleve hospitalets verden alle de steder, hvor der tilbydes praktik.
Bioanalytikere arbejder i laboratorier, hvor de analyserer biologisk materiale fra mennesker - for eksempel blod- og vævsprøver. Analyseresultaterne bruges til at stille en diagnose, så patienten kan få den korrekte behandling.
Du kan komme i praktik som bioanalytiker på Regionshospitalet Silkeborg og Regionshospitalet Viborg.
På hospitalet arbejder ergoterapeuter med undersøgelse, genoptræning og hjælpemidler. Udgangspunkt for al ergoterapeutisk indsats er at gøre patienten så selvhjulpen som muligt i forhold til patientens daglige gøremål og interesser.
Du kan komme i praktik som ergoterapeut på Regionshospitalet Skive og Regionshospitalet Viborg.
Som ernæringsassistent vil dit arbejde være at tilberede og anrette den gode hverdagsmad til børn, unge, voksne og ældre. Køkkenet forsyner hele hospitalet med mad. Både på sengestuerne til patienterne og i kantinen til personalet.
Du kan komme i praktik som ernæringsassistent på Regionhospitalet Silkeborg og Regionshospitalet Viborg.
Fysioterapeuten undersøger, behandler og genoptræner patienter med fysiske eller psykiske lidelser. Hensigten med fysioterapeutens arbejde er, at patienten bliver så selvhjulpen som muligt og har færrest mulige gener. Dette sker ved behandling og træning af kroppen.
Du kan komme i praktik som fysioterapeut på Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Skive og Regionshospitalet Viborg.
Radiografen foretager røntgenundersøgelser af for eksempel knogler, lunger, hjerte, urinveje, mave og tarm. Gennemlysning, mammografi, ultralyd, CT- og MR-skanninger hører også til radiografens arbejdsområde. Arbejdet munder ud i et digitalt billedmateriale, som lægen kan diagnosticere ud fra.
Du kan komme i praktik som radiograf på Regionshospitalet Silkeborg og Regionshospitalet Viborg.
Som serviceassistent kan du blandt andet udføre professionel erhvervsrengøring, varetage kontorfunktioner og tilberede og anrette lettere retter.
Du kan komme i praktik som serviceassistent på Regionshospitalet Silkeborg.
Som sygeplejerske kommer du til at arbejde med mennesker i forskellige livssituationer, kulturer og aldre i forbindelse med sygdom og sundhed. Det er mennesker, der har brug for behandling, pleje, omsorg og vejledning, og hvor det du gør, har betydning for, hvordan patienten og pårørende klarer sig.
Du kan komme i praktik som sygeplejerske på Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Skive og Regionshospitalet Viborg.
På hospitalet arbejder der også flere forskellige slags håndværkere til at vedligeholde apparaturer, anlæg, bygninger og terræn. Der er blandt andet ansat håndværkere som elektrikere og smede. I Teknisk afdeling er der mulighed for praktikforløb med besøg hos flere forskellige faggrupper i Teknisk afdeling.
Du kan komme i praktik i Teknisk Afdeling på Regionshospitalet Skive og Regionshospitalet Viborg.
Regler om hygiejne
Når du kommer i praktik på hospitalet, skal du overholde regler omkring hygiejne og etikette:
- Du skal behandle alle de mennesker, du møder med tolerance, høflighed og respekt.
- Du har tavshedspligt.
- Du skal have uniform på.
- Langt hår skal være sat op
- Du må ikke bære fingerringe, armbånd, lange øreringe el. lign.
- Dine negle skal være kortklippede og uden neglelak
- Du skal følge de anvisninger du får omkring håndvask og hygiejne i øvrigt.
Husk også, at hvis man er syg og har det dårligt, kan det være meget ubehageligt at være omgivet af mennesker, der lugter af fx røg, sved eller parfume.