Visitation af patienter til hospitalsbaseret neurorehabilitering på det specialiserede niveau i Region Midt sker på baggrund af Sundhedsstyrelsens Anbefalinger for tværsektorielle forløb for voksne med erhvervet hjerneskade – "Anbefalinger for tværsektorielle forløb for voksne med erhvervet hjerneskade - Sundhedsstyrelsen".
Tværfaglige oplysninger i EPJ og nedenstående vægtes af den Fælles Regionale Visitation til neurorehabilitering i Region Midt (FRV) i forbindelse med visitation.
RCS-E-scoren er vejledende ved visitation til både højt specialiseret og regionalt niveau:
- RCS-E-score mellem 6-11; patienten kan være en regional patient
- RCS-E-score mellem 9-15; patienten kan være en højtspecialiseret patient
CFS-scoren er ligeledes vejledende og lægges til grund ved visitation til både højtspecialiseret og regionalt niveau med henblik på beskrivelse af patientens tidligere funktionsniveau.
Patienter med følgende kompleksitet modtages på regionalt niveau:
- Med dysfagi problemer og derfor behov for nasal eller PEG-sonde og spisetræning
- Med nedsat appetit, kvalme, madlede og nedsat initiativ etc. og derfor behov for hjælp til at sikre tilstrækkelig ernæring
- Med parese/paralyse og derfor behov for at blive liftet eller forflytning v/ Sara Steady
- Med urinretention eller inkontinens og derfor behov for KAD, behov for at blive SIK eller behov for kontinens træning
- Med nedsat evne til egenomsorg af både kognitiv eller fysisk karakter og derfor behov for hjælp til dele af ADL
- Med infektion hvor infektionstal er for nedadgående, og med kendt fokus for infektionen. Stadig behov for iv AB-behandling. Patienten skal ikke (qua infektionen) være præget af træthed og skal være cirkulatorisk stabil, så patienten kan deltage i neurorehabilitering.
- Med nedsat nyrefunktion og derfor behov for hæmodialyse flere gange i ugen. Dialysen skal kunne udføres i eftermiddags- og aftenstid. Patienten skal kunne være alene under transporten. Patienten skal ikke udtrættes af dialysen i et omfang, så patienten ikke kan deltage i neurorehabilitering.
- Med behov for posedialyse. Det drøftes dog individuelt hver gang med henblik på afklaring af behov for oplæring/ ressourcetræk.
- Hvis der ses eller forventes fremgang i funktionsniveau tværfagligt
- Hvis patienten har en vis grad af igangsætning i forhold til egenomsorg, -aktivitet og deltagelse
- Hvis patienten har evne til at kunne opholde sig alene på egen stue
- Hvis patienten er i stand til at kalde efter hjælp
- Hvis patientens sikkerhed kan varetages via dørsensor, fx hvis patienten vil forlade afdelingen uden orienteringssans
Patienter med følgende kompleksitet modtages på højtspecialiseret niveau:
- Behov for fast vagt på grund af faldrisiko/patientsikkerhed eller hvis patienten vil forlade afdelingen
- Behov for overvågning (der bruges ikke sele i stol og der er ikke kodelås på dørene på de regionale afsnit)
- Agiterede og udadreagerende patienter. Patienter i PTA/PTCS.
- Hvis der i alle plejeinterventioner (mobilisering, lejring, bad, ernæring etc.) er behov for 2 personer i alle opgaver eller behov for tværfaglige dobbeltbehandlinger
- Behov for maskine til behandling af søvnapnø, hvor patienten ikke selv kan tage masken af
- Behov for hæmodialyse flere gange i ugen og hvor patienten har brug for ledsagelse under transporten
- Behov for biokemisk opfølgning i weekender og helligdage
- Patienter med svingende vågenhed ud over døgnet og begrænset evne til deltagelse i interventioner. Interventioner skal derfor spredes ud over aftentid alle ugens dage.
- Behov for hjælp fra portører eller serviceassistenter ved mobilisering på grund af bariatri
Andet
Specialiseret neurorehabilitering tilrettelægges tværfagligt og omfatter både højtspecialiseret og regionalt niveau i Region Midt på 4 forskellige matrikler.
Neuropsykologer, logopæder, socialrådgivere og læger arbejder på tværs af alle matrikler, medens sygepleje personale, fysio- og ergoterapeuter er ansat på de enkelte afsnit.
Opgaven i at dække flere matrikler og afsnit betyder, at opgaveløsningen kan variere afhængigt af den samlede patientpopulation; kompleksitet og behov sammenholdt med de tilgængelige tværfaglige ressourcer.
Inden for neurorehabilitering er det en kerneopgave at støtte patienterne til fremskridt og større selvstændighed. Det sker ved hyppighed af interventioner, støtte patienterne fra idé til handling/igangsætning/initiativ og gøre noget med patienterne og ikke for patienterne.
Når patienter er indlagt på det regionale niveau, kan hjemmerehabilitering være en del af neurorehabiliteringen. Eventuel ledig kapacitet i den forbindelse bruges aktivt.