bygning med påskriften Vestdansk Center for Rygmarvsskade
Her på Vestdansk Center for Rygmarvsskade kan patienter og pårørende fire gange om året deltage i temadage, der har til formål at informere og støtte dem i at leve med en rygmarvsskade. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

Fire gange om året afholder Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR) temadage, der sigter mod at informere og støtte både patienter og deres pårørende efter en rygmarvsskade. Dagene fokuserer på forskellige aspekter af livet efter skaden, herunder fysiske tilpasninger og psykologiske udfordringer.

Sygeplejerske Camilla Vilsgaard Storgaard beskriver, hvordan temadagene hjælper de pårørende med at forstå og tilpasse sig deres nye virkelighed. Ved at skabe et rum, hvor pårørende kan dele erfaringer uden patienternes tilstedeværelse, fremmes en åben dialog. Det giver de pårørende mulighed for at stille spørgsmål og diskutere emner, som de måske finder vanskelige at bringe op i andre sammenhænge.

Temadagene indeholder sessioner, der er adskilt for patienter og pårørende, baseret på feedback fra tidligere arrangementer. Adskillelsen tillader åbne og ærlige samtaler blandt de pårørende, som kan dele erfaringer og udfordringer, de står overfor, uden frygt for at såre eller belaste patienten.

- For eksempel var der en situation, hvor en ældre dame udtrykte tvivl om, hvorvidt det udelukkende var hendes ansvar at assistere sin mand med støttestrømper. I det adskilte rum fandt hun mod til at stille spørgsmålet og lærte, at det er okay at søge hjælp, fortæller sygeplejerske Camilla Vilsgaard Storgaard og understreger, hvor vigtigt det er for de pårørende at have et fortroligt rum til at udtrykke sig frit.

Personalet afslutter hver temadag med feedback fra deltagerne, som bruges til at forme og forbedre arrangementerne. Justeringer er foretaget løbende for at imødekomme behovene hos både patienter og pårørende. Blandt andet er pauserne blevet længere for at give bedre netværksmuligheder, ligesom praksis med at adskille patienter og pårørende er blevet til på baggrund af de pårørendes feedback, for at sikre et fortroligt samtalerum.

Temadagene på VCR udgør en værdifuld ressource for både patienter og deres pårørende. Temadagene giver vigtig viden og et fællesskab, der støtter tilpasningen til livet efter en rygmarvsskade.

Vil du vide mere om temadagene, er du velkommen til at kontakte Camilla og hendes kolleger mandag til fredag mellem klokken 8 og 13 på tlf.: 78446150.