Privatfoto.

20-11-2023

Musik er ingen mirakelkur. Men musik kan bruges til at afhjælpe søvnproblemer – også hos personer med behov for neurorehabilitering, selvom forskningen på området er sparsom.

Musik har en overordnet positiv effekt på den oplevede søvnkvalitet hos personer med søvnbesvær og kan bidrage til en øget livskvalitet hos patienter med alvorlig søvnbesvær, mener cand.psych, ph.d., adjunkt og forsker i psykologi, musikterapi og hjerneforskning ved Aarhus Universitet Kira Vibe Jespersen.

- Musik kan påvirke vores arousal-niveau (graden af vågenhed) og være afslappende og stimulerende, idet musikken kan aktivere et belønningsnetværk i hjernen. På den måde er det muligt at vende søvnbesvær fra noget negativt til noget positivt, siger Kira Vibe Jespersen.

Til en temadag om søvn og neurorehabilitering den 14. november 2023 på Regionshospitalet Hammel Neurocenter klædte Kira klinikere på til at implementere musik som redskab i praksis til at afhjælpe søvnproblematikker. Ud fra forskningsbaseret viden ved Kira nemlig, hvordan musik påvirker mennesker fysiologisk, psykologisk og hjernemæssigt, hvem der særligt har gavn af musik som søvnterapi, hvilke overvejelser man bør gøre sig i forbindelse med valg af musik i klinisk praksis, og hvordan musikterapi spiller ind i den øvrige rehabilitering.

Take home messages

  • At lytte til musik ved sengetid kan forbedre søvnkvaliteten hos en bred vifte af mennesker.
  • Musik til søvn er generelt langsommere, roligt og med en akustisk lyd. Dog er det vigtigt at tage borgerens musiksmag med i betragtning, når man vælger musik til søvn.
  • Overvej, om borgerens søvnproblemer skyldes problemer med arousal regulering (regulering af indre spændingstilstande), humør, støjende omgivelser, rumination (dvælen ved negative tanker) eller andet.

Aarhus Universitet har lavet en hvidbog om brugen af musik i sundhedsvæsenet. Find hvidbogen her.