Subspecialet (i daglig tale Sengeafsnit 5) udgør en særlig enhed, der modtager patienter til behandling oftest direkte fra intensivafdelinger på landets hospitaler.
Tidlig neurorehabilitering vedrører patienter med:
- Svær dysfagi og derfor fortsat behov for trachealtube
- Manglende øvre luftvejskontrol (behov for CPAP-behandling)
- Vegetativ tilstand, påvirket bevidsthedsniveau
- Locked-in syndrom
- Manglende hovedkontrol, manglende knogleplade
Der arbejdes tværfagligt med:
- Vurdering, udredning, beskrivelse og behandling af patienterne
- Monitorering og behandling af patienter med cuffede eller glatte trachealtuber
- Kommunikationsstrategier for locked-in patienter eller patienter med svær afasi
- Neuropædagogiske strategier
- Autonom dysfunktion
- Svære tonusproblemer
Sengeafsnittet har syv sengepladser.
Patienter fra øvrige sengeafsnit på Regionshospitalet Hammel Neurocenter kan flyttes til subspecialet for Tidlig Neurorehabilitering til kortvarig overvågning, fx i forbindelse med udredning af hydrocephalus problematik eller hvis der er behov for kontinuerlig infusion af intrathekal baklofen (ICB) med henblik på vurdering og/eller behandling af svær tonus forøgelse eller autonom dysfunktion.
Personalet i afsnittet for Tidlig Neurorehabilitering fungerer også som Mobilt Akutteam (MAT) og varetager blodprøvetagning i vagter og weekender for Regionshospitalet Hammel Neurocenter på matriklen i Hammel.
Regionshospitalet Hammel Neurocenter har højt specialiseret funktion på NISA/Intensiv Afsnit på Regionshospitalet Silkeborg. Patienterne modtager i den intensive fase tværfaglig neurorehabilitering, mens de fortsat kan være tilkoblet respirator eller har andet intensivt overvågningsbehov.
Når den intensive fase er overstået, kan patienterne enten overflyttes til Regionshospitalet Hammel Neurocenter, hvis der skal tilbydes videre højtspecialiseret neurorehabilitering, eller patienten kan udskrives til egen region eller videre forløb i egen kommune.
Læs også: Praktisk information til pårørende og patienter om NISA-forløb
Indlæggelsen i afsnittet for Tidlig Neurorehabilitering struktureres efter patientens individuelle tilstand og behov og i forhold til de problemstillinger, der er nævnt herover. Hvis det er muligt, inddrages patienten heri, og patientens pårørende eller nære relationer inddrages altid.
Styringsværktøjet for rehabiliteringen er patientens rehabiliteringsplan, der løbende justeres i forhold til patientens udvikling. Til brug for evaluering af rehabiliteringen arbejdes der med forskellige scoremodeller, afhængig af patientens diagnose og funktionsniveau.
Rehabiliteringen foregår døgnet rundt.
Indlæggelsesforløbet kan variere i længde. En del patienter vil relativt hurtigt kunne flyttes videre til enten et andet af Regionshospitalet Hammel Neurocenters sengeafsnit eller udskrives til lokalt sygehus eller til videre neurorehabilitering i egen region eller kommune.
Patienter med svære luftvejsproblemer forbliver oftest i Afsnittet for Tidlig Neurorehabilitering i en længere periode. Afsnittet samarbejder med respirationscenter i patiens egen region om de patienter, der ikke kan undvære den cuffede trachealtube og derfor må udskrives til videre forløb i kommunalt regi.
Indsatsen for at etablere et tæt samarbejde med pårørende eller nære relationer som en central del af rehabiliteringsprocessen, er afgørende for at sikre en helhedsorienteret tilgang til behandlingen.
Ved at anerkende de pårørende og nære relationers rolle, inddrage dem systematisk i behandlingsforløbet, og tilvejebringe de nødvendige ressourcer og støttesystemer, kan vi bedre møde behovene hos både patienter og deres pårørende/nære relationer
Pårørende og nære relationer inddrages aktivt i det omfang, det er muligt herunder invitation til mødedeltagelse, informationsmøder, deltagelse i træning, plads til besøg etc.
Langt størstedelen af de patienter som er indlagt på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, har efter udskrivelsen behov for videre neurorehabilitering og/eller pleje i varierende grad.
Allerede ved indlæggelsen etablerer vi kontakt til patientens hjemkommune og hjemregion, hvis patienten bor i Region Syddanmark eller Region Nord. Der er gensidig kontakt under hele indlæggelsesforløbet.
Kontakten intensiveres hen mod udskrivelsen, hvor patientens videre forløb planlægges i samarbejde mellem patient, pårørende eller nære relationer, kommunen, eventuelt hjemregion og Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Læs mere om samarbejdet med kommunerne