Subspecialet vedrører patienter med overvejende sensomotoriske funktionsnedsættelser. Mange har desuden kognitive funktionsnedsættelser.
Subspecialet udreder, behandler og beskriver patienter med:
- Pareser og andre motoriske udfald
- Perceptions og sensibilitetsforstyrrelser
- Opmærksomheds forstyrrelser og neglekt
- Afasi og dysartri
- Bevidsthedsforstyrrelser
- Kommunikationsforstyrrelser ved bevidsthedssvækkede (med eventuel medicinsk behandling)
- Dysfagi
- Inkontinens
- Kognitive funktionsnedsættelser
I subspecialet udredes, vurderes, beskrives og behandles sensomotoriske funktionsnedsættelser, der er en direkte eller indirekte følge af hjerneskaden.
Neurorehabilitering af patienter med sensomotoriske funktionsnedsættelser tager udgangspunkt i den nyeste viden om hjernen, og patientens ønsker for neurorehabilitering.
Vi arbejder ud fra en dialogbaseret tilgang og bruger standardiserede og validerede undersøgelsesmetoder, der afdækker patientens funktionsniveau og giver et godt grundlag for at sætte mål for rehabiliteringsindsatsen.
Subspecialet har fire sengeafsnit med i alt 51 sengepladser henholdsvis på højtspecialiseret såvel som på regionalt niveau. Sengeafsnittene er på hospitalerne i Hammel, Skive og Lemvig.
Når patienten indlægges, foretages der i samarbejdet med patient og pårørende en tværfaglig vurdering af omfanget og arten af patientens vanskeligheder og funktionsniveau.
Vurderingen har både blik for et inde fra perspektiv på funktionsnedsættelserne samt et ude fra perspektiv på funktionsnedsættelserne. På baggrund af perspektiverne sættes fælles mål for indlæggelsesforløbet.
Styringsværktøjet for rehabiliteringen er patientens rehabiliteringsplan, der løbende justeres i forhold til patientens udvikling. Til brug for evaluering af rehabiliteringen arbejdes der med forskellige scoremodeller afhængig af patientens diagnose og funktionsniveau samt patient og pårørendes oplevelse af patientens udvikling.
Den daglige rehabilitering skabes sammen med patienterne, så de udvikler deres evne til at engagere sig i og udføre almindelige dagligdagsaktiviteter, tilpasset efter de vanskeligheder, de har.
Vi bruger specifikke træningstiltag både individuelt og i grupper, og behandlingstiltag planlægges, så patienten udfordres med henblik på at skabe læring i forhold til funktionsnedsættelsen.
Rehabiliteringen foregår døgnet rundt.
Patientens potentielle indlæringsevne, og hvordan den kan udvikles gennem en målrettet rehabiliteringsstrategi og -indsats, er i fokus. I den sammenhæng består en væsentlig del af rehabiliteringen også i at hjælpe patienten til at kompensere for sine funktionsnedsættelser.
Det højtspecialiserede afsnit har kode på udgangsdørene for at skærme og beskytte de patienter, som ikke kan tage vare på sig selv udenfor afsnittet. Der er tillige mulighed for at videoovervåge de patienter, som eksempelvis er i faldrisiko, når de er alene på deres stue. Det efter forudgående aftale med pårørende.
Varighed af indlæggelse kan variere fra dage over uger til få måneder afhængigt af patientens problemstillinger, patientens potentiale til at deltage i specialiseret neurorehabilitering og patientens fremskridt. Enkelte patienter skifter rehabiliteringsniveau under indlæggelsesforløbet og kan derfor også skifte afsnit og/eller matrikel.
Nogle patienter indlagt på det regionale niveau har gavn af at komme på hjemmerehabilitering i kortere eller lidt længere tid, mens de fortsat er indlagt og hvor justeringer kan foregå.
Hjemmerehabilitering kan være en del af rehabiliteringstilbuddet, hvor patienten får mulighed for at erfare sig i kendte omgivelser samtidig med, at de bruger tillært viden og funktioner fra indlæggelsen.
Indsatsen for at etablere et tæt samarbejde med pårørende eller nære relationer som en central del af rehabiliteringsprocessen er afgørende for at sikre en helhedsorienteret tilgang til behandlingen.
Ved at anerkende de pårørendes og nære relationers rolle, inddrage dem systematisk i behandlingsforløbet og tilvejebringe de nødvendige ressourcer og støttesystemer, kan vi bedre møde behovene hos både patienter og deres pårørende/nære relationer.
Pårørende og nære relationer inddrages aktivt i det omfang, det er muligt, herunder invitation til mødedeltagelse, informationsmøder, deltagelse i træning, plads til besøg, eventuel hjemmerehabilitering etc.
Langt størstedelen af de patienter som er indlagt på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, har efter udskrivelsen behov for videre neurorehabilitering og/eller pleje i varierende grad.
Allerede ved indlæggelsen etablerer vi kontakt til patientens hjemkommune og hjemregion, hvis patienten bor i Region Syddanmark eller Region Nord. Der er gensidig kontakt under hele indlæggelsesforløbet.
Kontakten intensiveres hen mod udskrivelsen, hvor patientens videre forløb planlægges i samarbejde mellem patient, pårørende eller nære relationer, kommunen, eventuelt hjemregion og Regionshospitalet Hammel Neurocenter.