Børn og unge op til 23 år - primært med nyerhvervet svær hjerneskade:
- Traumatisk hjerneskade
- Encephalopati (diffus hjerneskade af anden årsag)
- Infektion i centralnervesystemet (betændelse i hjernen og hjernens hinder)
- Tumor i hjernen (kræft og godartede svulster i hjernen)
- Apopleksi (blodprop i hjernen og hjerneblødning)
- Subarachnoidalblødning (hjernehindeblødning)
Børn og unge op til 23 år - sekundært med tilgrænsende (neurologiske) lidelser:
- Polyneuropati (efter intensiv- eller onkologisk behandling)
- Børn med andre neurologiske/hjerneskaderelaterede problemstillinger, hvor vores specielle kompetencer og tværfaglige team kan hjælpe barnet/den unge
- Børn med følge efter hydrocefalus
Hvem kan henvise?
For nyhenviste patienter:
- Børneafdelinger
- Onkologisk senfølgeambulatorium
- Neurokirurgiske afdelinger
- Egen læge
Hernvisningen skal indeholde:
- Patientens navn
- CPR-nummer
- Adresse/opholdssted
- Grundsygdom
- Evt. tidligere relevante undersøgelser
- Oplysninger om tidligere eller igangværende behandlinger, herunder præmorbiditet og tidiligere samt nuværende funktionsniveau
- Tydelig beskrivelse af problemstillingen og formålet med henvisningen
Lokationsnummer
Lægehenvisning sendes til lokationsnummer 66.30.40.v
Eventuel opfølgning og indkaldelse efter indlæggelse:
Ved udskrivelse fra Børn og Unge Sengeafsnit 6 planlægges eventuel opfølgning og indkaldelse i Børn og Unge Klinik
Kontakt en af nedenstående ved afklarende spørgsmål inden for Børn og Unge Sengeafsnit 6.
Charlotte Olesen
Overlæge
Tlf. 29 12 93 98
Skriv til Charlotte
Lerke Wahlgreen
Oversygeplejerske
Tlf. 30 48 63 53
Skriv til Lerke
Lisbeth Agersnap
Overlæge
Tlf. 29 65 51 13
Skriv til Lisbeth
Nina Elisabeth Overgaard Jensen
Ledende terapeut
Tlf. 20 53 89 64
Skriv til Nina
Subspecialet er specialiseret i at give barnet/den unge med erhvervet hjerneskade et intensivt familiecentreret neurorehabiliteringstilbud.
Neurorehabiliteringsforløbet tager udgangspunkt i barnets/den unges aktuelle problemstillinger sammenholdt med alder, tidligere udviklingsniveau og interesser.
Forløbet er karakteriseret af en tværfaglig indsats, der imødekommer og tilgodeser barnets/den unges behov for udredning og behandling af specifikke og komplekse problemstillinger, fx større vægttab, ernæringsproblemer, synkeproblemer, sekret, gentagne infektioner, hormonforstyrrelser, spasticitet, pareser og lignende problemer samt kognitive og sproglige vanskeligheder.
Teams på sengeafsnittet består af børnelæger med eksperuddannelse i neuropædiatri og neonatalogi, ergoterapeuter, fysioterapeuter, sygeplejersker, social– og sundhedsassistenter, diætist, neuropædagoger, talepædagog, neuropsykolog og socialrådgiver.
Forældrene inddrages mest muligt i planlægningen af barnets rehabilitering og deltager efter aftale i varierende grad i den daglige rehabilitering. I nogle aktiviteter er det hensigtsmæssigt, at teamet arbejder alene med barnet, og i andre vil forældrenes medvirken være en naturlig tilgang. Forældrene kender deres barn og dets reaktionsmønstre bedst, og i samarbejde med teamets specialviden om neurorehabilitering og neuropædagogik udarbejdes en rehabiliteringsplan med fokusområder for den aktuelle indsats. Rehabiliteringsplanen evalueres og justeres løbende.
Det tværfaglige team omkring barnet arbejder målrettet og intensivt med barnets rehabilitering ud fra rehabiliteringsplanen.
I barnets dagsprogram er neurorehabiliteringen fagligt tilrettelagt og tilpasset, sådan at den indgår i alle opgaver og aktiviteter, som barnet deltager i. For det hjerneskadede barn vil ex. spisning, bad, lejring i seng, fysisk og kognitiv træning, træning af sproglige/kommunikative problemstillinger, hvil/søvn, leg og socialt samvær være essentielle aktiviteter i rehabiliteringen.
Opholdet på sengeafsnittet kan være langvarigt, det kan strække sig fra uger til flere måneder. Derfor er den ene eller begge forældre ofte ”indlagt” sammen med barnet. Forældrene kan i den situation have behov for at kunne trække sig tilbage. Det er derfor muligt at disponere over en lille lejlighed i TrygFondens Familiehus.
Før udskrivelse udarbejdes en visiterende plejeforløbsplan, som gennemgås med forældrene, og tilsendes henvisende instans og andre relevante instanser (ex. skole, børnehave, PPR, sagsbehandler o.a.). Herved orienteres de om barnets aktuelle problemstillinger og behov. Plejeforløbsplanen uddybes oftest ved et orienteringsmøde, hvor forældre og fagprofessionelle fra afsnittet mødes med de relevante instanser, med henblik på at imødese barnets og familiens fremtidige behov og opfølgning.