- Generel spasticitet kan opstå efter svær erhvervet hjerneskade. Hos disse patienter er mindskelse af spasticiteten afgørende for nedsættelse af smertefulde muskelspændinger, muskelkramper og spasmer, svære funktionsnedsættelser og sekundære komplikationer i form af kontrakturer, tryksår og hygiejneproblemer.
- Fokal spasticitet (lokaliseret muskeloveraktivitet over et eller flere led) ses hyppigt efter moderat erhvervet hjerneskade og kan være forbundet med mange gener. Der kan opstår smertefulde muskelspændinger, muskelkramper, funktionsnedsættelser og sekundære komplikationer i form af kontrakturer, tryksår eller hygiejneproblemer. Fokal spasticitet er som regel lokaliseret til en arm/hånd og/eller ben/fod og kan derfor påvirke patientens funktionsevne. Endvidere kan der opstår fejlstillinger af hovedet grundet dystoni i nakkemusklerne.
Klinikken kan her tilbyde en vurdering og evt igangsætte behandling med botulinum toxin. Botulinum toxin gives som indsprøjtning i den eller de muskler, der er spastiske. Stoffet virker ved at nedsætte den uønskede muskeloveraktivitet i den spastiske muskel. Det sker ved en forbigående blokering af aktiviteten mellem nerve og muskel. Virkningen af botulinum toxin indtræder efter 4-7 dage efter indsprøjtningen. Behandlingen virker som regel i ca. 3 måneder. Afhængig af indikationen for behandlingen anbefales, at behandlingen understøttes af træning og/eller fokus på håndtering og aktivering.
Vurdering og behandling foretages af læge og fysioterapeut. Der foretages vurdering og målsætning før hver behandling. Fornyet vurdering vil typisk foregå efter 3-4 mdr.
Peroral muskelafslappende behandling er i nogle tilfælde ikke tilstrækkelig, men dette bør afprøves forud for henvisning til klinikken.
Målgruppen er voksne patienter med spasticitet som følge af erhvervet hjerneskade – f.eks. efter apopleksi, traumatisk hjerneskade, hjernetumor, og anoksiskhjerneskade efter hjertestop
kontraindiceret:
- Infektion ved det påtænkte injektionssted.
- Overfølsomhed over for indholdsstofferne.
- Gravide, ved amning og hvis pt er bloddoner
- Patienter med myastenia gravis
Patienter kan henvises til Spasticitet ambulatoriet af deres egen læge eller sygehuslæge.
Alle henvisninger skal indeholde:
- Lægehenvisning med specificeret problemstilling og målsætning
- Aktuel medicinliste, og hvilken medicin er afprøvet.
- Modtager pt. behandling med Botulinum totox i anden regi eller på andre indikationer skal dette noteres og hvornår sidste behandling har fundet sted.
- Aktuel fysioterapeutisk status i forhold til den aktuelle problemstilling. Modtager pt. ikke fysioterapi, medgives status fra relevante omsorgspersoner omkring pt.
Er der behov for personlig hjælp i ventetiden/under transporten, skal hjælper selv medbringes. Gerne ledsager, der har godt kendskab til patientens problemstilling.
Ved kommunikationsvanskeligheder anbefales altid ledsager. Er dette ikke muligt, skal der medfølge kontaktoplysning til kontaktperson og beskrivelse af aktuelle problemstilling.
Patienter, som henvises, indkaldes til undersøgelse/vurdering i ambulatoriet. Her ses de af en læge og en fysioterapeut, som vil følge patienten under behandlingsforløbet.
Lægen og fysioterapeuten vurderer patienten i forhold til kognitiv funktion og fysisk formåen i forhold til den aktuelle problemstilling. Graden af muskeloveraktivitet, ledbevægelighed, aktiv muskelfunktion samt funktionsniveau vurderes, og der afstemmes forventninger og sættes mål for behandlingen.
Hvis det vurderes, at patienten vil kunne profitere af behandling med botulinum toxin, gives behandlingen under det 1. ambulante besøg og målsætning for behandligen sættes.
Der aftales plan for opfølgende behandling, f.eks. selvtræning, generel håndtering og/eller træning afhængig af problemstilling.
Der vil efter 4-6 uger efter behandling foretages opfølgning enten ambulant, pr. mail eller telefon med patient/pårørende og/eller trænende terapeut/kontakt person. Her vurderes effekten af behandlingen ud fra målsætning.
Hvis patienten har profiteret af behandlingen tilbydes han/hun at få gentaget vurdering og behandling typisk 3-4 måneder efter.
Hvor længe patienten skal have gentaget behandlingerne, kan ikke med sikkerhed forudsiges. Det er dog vores erfaring, at hvis behandlingen indsættes hurtigt, vil mange patienter formentlig kunne klare sig med en kortere behandlingsperiode.