Klinikken tilbyder undersøgelse, vejledning og evt. udfærdigelse af en behandlingsplan til patienter over 18 år med kognitive vanskeligheder som følge af erhvervet hjerneskade (blodprop i hjernen, hjerneblødning, infektion i hjernen eller iltmangel m.fl.).
Der vil almindeligvis være tale om patienter med forstyrrelser af de mentale, psykologiske evner og færdigheder som følge af erhvervet hjerneskade, hvor der er behov for en udredning af vanskelighedernes karakter og omfang samt mulighederne og behovet for behandling og rehabilitering.
På baggrund af henvisningen vil patienten blive visiteret til enten:
- Lægelig undersøgelse ved neurologisk speciallæge/rehabiliteringsspecialist
- Neuropsykologisk undersøgelse ved neuropsykolog
- Tværfaglig vurdering ved team
Patienten kan henvises fra egen læge, speciallæge eller hospitalsafdeling.
Hvis patienten har været indlagt på hovedfunktionsniveau i tilknytning til neurologisk afdeling, skal patienten henvises tilbage til dette niveau mhb. neuropsykologisk vurdering.
Klinik 2 modtager henvisninger på en sundhedsfaglig indikation, f.eks. med henblik på vurdering af behandlingsmuligheder og vurdering af behov for neurorehabilitering under specialiseret hospitalsindlæggelse.
Hvis der er tale om socialfaglige indikationer, f.eks. revalidering, pensionshabilitet, arbejdsophør, sygedagpenge-problematik eller lignende, bør der henvises til det kommunale system eller andet.
Henvisninger til klinikken skal indeholde:
- Patientens navn
- CPR-nummer
- Adresse/opholdssted
- Grundsygdom
- Evt. tidligere relevante undersøgelser
- Oplysninger om tidligere eller igangværende behandlinger, herunder præmorbiditet og tidligere og nuværende funktionsniveau,
- Tydelig beskrivelse af problemstillingen og formålet med henvisningen
Lokationsnummer
Lægehenvisning sendes til lokationsnummer 66.30.40.v
Undersøgelsen tilpasses det aktuelle behov, men vil typisk indeholde en grundig gennemgang af sygehistorie og klagebilledet, om tidligere og nuværende sygdom/hjerneskade, hvilken behandling patienten har fået (hvor, hvor længe, behandlingens indhold og resultatet) og hvad formålet, set fra patientens synsvinkel, måtte være med den aktuelle henvisning. Dette suppleres med en gennemgang af, hvad patienten får af medicin og spørgsmål til det almene velbefindende og især det aktuelle funktionsniveau (hvad kan patienten selv, og hvor meget hjælp er der behov for i hverdagen). Dette afrundes med en klinisk undersøgelse af kropsfunktionen i det omfang, det skønnes nødvendigt for at belyse den aktuelle problemstilling. Pårørende eller anden ledsager er velkommen til at deltage i undersøgelsen, såfremt patienten giver samtykke hertil.
En neuropsykologisk undersøgelse foregår hos en psykolog, der har specialiseret sig i, hvordan hjernens funktioner udtrykkes i tænkning, følelsesliv og adfærd. Neuropsykologen undersøger, både mundtligt, skriftligt og billedligt, forskellige færdigheder, der har med hjernens funktion at gøre. Det kan være opfattelse af sanseindtryk, koncentration og udholdenhed, indlæringsevne og hukommelse, sprog, overblik, planlægningsevne, problemløsning, følelser og personlighedstræk. Der vil også være samtale om forhold, der kan have betydning for patientens funktionsevne f.eks. nuværende og tidligere sociale og helbredsmæssige forhold, herunder uddannelse, erhverv, sygdomme, skader, medicin og alkoholforbrug. Pårørende kan eventuelt deltage i denne del af undersøgelsen. Undersøgelsens samlede varighed kan være op til 3 timer, og efter undersøgelsen er det normalt, at pt. føler sig træt og har brug for en pause eller et hvil derhjemme. Vi beder om, at pt. medbringer eventuelle briller og høreapparat for at kunne deltage i undersøgelsen.
Speciallægen/neuropsykologen laver en samlet konklusion med beskrivelse af de kognitive problematikker og vurdering af videre behandlings – eller støttebehov i forhold til dette. Vurderingen sendes til henvisende læge/sygehus afsnit og der sendes henvisning til videre undersøgelser eller behandling, såfremt det vurderes nyttigt.
Den tværfaglige vurdering foregår sammen med en læge og enten sygeplejerske / fysioterapeut / ergoterapeut, der alle har specialiseret sig indenfor neurorehabilitering. Ved samtalen vil man typisk udspørge om tidligere funktionsniveau og nuværende problemstillinger og funktionsniveau i forhold til daglige aktiviteter (hvad kan patienten selv og hvilken hjælp / støtte er der behov for i hverdagen). Formålet er at afdække eventuelle behov for yderligere udredning eller henvisning til neurorehabilitering. Samtalen afsluttes med, at teamet giver en vurdering af undersøgelserne til patient og pårørende. Pårørende eller anden ledsager er velkommen til at deltage i undersøgelsen – såfremt patienten giver samtykke hertil.